Vesti

Bivši ukrajinski premijer Azarov: Puč u Kijevu je izvela američka ambasada

Izvor: Advance

Bivši ukrajinski premijer Mikola Azarov dao je intervju za ruski kanal NTV te se pritom osvrnuo na godišnjicu državnog udara u Kijevu. Tvrdi kako su iza svega primarno stajale SAD, a Janukoviča su odlučili srušiti, navodi Azarov, zbog činjenice da se on žestoko protivio ulasku Ukrajine u NATO pakt.

“Plan za nemire u Ukrajini nije sastavljen u Kijevu, već u američkoj ambasadi. Glavni koordinatori događaja nisu bili na Majdanu, ti pioni tamo nisu zapravo upravljali ničim”, istakao je. “Janukovičeva politika nije odgovarala SAD-u i pojedinim EU partnerima. Stalno su nam držali lekcije. Kada su se aktivno počeli pripremati za puč, nisam na vreme obratio pažnju”, navodi Azarov.

Osvrnuo se i na aktuelnog premijera, lidera puča, Arsenija Jatsenjuka. “Jatsenjuk je išao po instrukcije u američku ambasadu svakog dana. Oni su mu govorili što treba reći i što zahtevati”, rekao je Azarov.

“Što je u konačnici Ukrajina dobila? Razaranje, pad, gubitak prihoda, rat, ubijene građane… Što se tu ima za slaviti? Trebali bismo ići zapaliti sveću i moliti se za oproštaj”, zaključio je bivši ukrajinski premijer Azarov.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom