Vesti

Orban u Poljskoj: Narušeno gostoprimstvo i diplomatske norme

Izvor: Fakti

Posetu mađarskog premijera Viktora Orbana Poljskoj obeležila su tri skandala. Tri vrlo specifična i vrlo indikativna skandala, do kojih je došlo u dobroj meri zato što je Varšava imala ambiciju da iz prve ruke čuje razjašnjenja povodom posete šefa ruske ržave Vladimira Putina Budimpešti.

Orban je svojim domaćinima ponešto predočio, ali oni – u najmanju ruku – nisu time bili previše zadovoljni i to su mu javno prodemonstrirali. Čak po cenu narušavanja obaveza gostoprimstva i diplomatskih normi.

Prvo je lider opozicione partije Pravo i pravednost Jaroslav Kačinjski odbio da prisustvuje susretu sa mađarskim premijerom. A donedavno je upravo on Orbana navodio kao „primer kako se brane nacionalni interesi”.

Drugi se „istakao” Jacek Rostovskij, šef političkih savetnika poljske premijerke Eve Kopač. On je sebi dozvolio da javno kaže da „Orban od Varšave nije dobio oproštaj grehova”.

Na kraju je na teren” istračala i sama premijerka Kopač, koja je pokušala da gostu održi „lekciju iz istorije”.

Prvo je Orbanu predočila da Poljaci i Mađari „imaju mnogo toga zajedničkog”. Za primer je navela: da je novembarski ustanak u Poljskoj 1831. i 1848. u Mađarskoj „gušio ruski carski general Ivan Paskevič koji je svirepo ugušio borbu dva naroda za slobodu”.

Dodala je da su sovjetski tenkovi 1956. “ugušili mađarsku slobodu” i podvukla da je “poljski narod tada izrazio solidarnost sa Mađarima”.

Čak je i liberalni varšavki list Gazeta Wyborcza ocenio da je „lekcija Kopačeve izgledala kao smišljena uvreda”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom