Vesti

Džon Sojers, bivši šef MI6: Putin je spreman da ode dalje od nas

Izvor: Fakti

Bivši šef britanske obaveštajne službe MI6 Džon Sojers izjavio je da se provociranjem ruskog predsednika Vladimira Putina rizikuje produbljivanje bezbednosne krize sa kojom se Evropa suočava.

“Zapad mora da nauči da živi sa Putinom”, rekao je Sojers u obraćanju studentima Kings koledža u Londonu, upozorivši na posledice povećavanja pritiska na ruskog predsednika u vezi sa situacijom u Ukrajini.

“Ukrajinska kriza više nije samo oko Ukrajine. To je sada mnogo veća, opasnija kriza, između Rusije i zapadnih zemalja, oko vrednosti i poretka u Evropi”, kazao je Sojers, prenela je agencija Tass, pozivajući se na britanski “Gardijan”.

Sojers je kazao da bi Zapad mogao da izvrši pritisak na Moskvu snabdevanjem oružja Ukrajini ili pooštravanjem sankcija, ali se odmah i zapitao kakav bi odgovor Putina bio na to.

“Sve dok Putin to pitanje posmatra u okvirima ruske bezbednosti, biće spreman da ode dalje od nas”, rekao je Sojers, podsetivši da Rusija raspolaže “znatnim nuklearnim arsenalom”.

“Odnosi sa Rusijom će biti odlučujući problem evropske bezbednosti u godinama koje slede”, zaključio je Sojers.

Tass je preneo i navode “Gardijana” da ovi Sojersovi stavovi odražavaju većinski stav među britanskim bezbednosnim establišmentom koji, uz izuzetak nekih bivših generala, pozivaju na oprez oko Ukrajine.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom