Vesti

Putin: Rusija spremna da Turski tok preko Grčke stigne do Mađarske

Izvor: Fakti

PUTIN: Veoma se nadam da odgovorna lica u Kijevu neće sprečavati vojnike ukrajinske armije u Debaljcevu da polože oružje. A što se tiče pretnji iz SAD da će početi da naoružavaju Ukrajinu, po našim podacima – američko oružje se već isporučuje

FAKTI: Geopolitički protivnici Rusije iz Brisela i Vašingtona iskoristili su Bugarsku kao „najslabiju kariku„ da torpeduju Južni tok. Uspeli su, ali se Bugari sigurno neće smejati. Stao Turski tok na granici sa Grčkom ili krenuo prema Mađarskoj i Austriji – oni će ostati kratkih rukava… A crveni karton su, u suštini, pokazali sami sebi!

RUSKI lider Vladimir Putin večeras je u Budimpešti, posle razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, izjavio da Moskva nije odustala od Južnog toka, već da joj nisu dali da realizuje taj projekat. Istovremeno je ukazao da povratka njegovoj realizaciji u ranijem vidu ne može biti.

„Nisu nam dali da gradimo Južni tok. Postoje neke okolnosti koje se odavno znaju, ali sam dužan da ih ponovim. U aprilu prošle godine, podsetio je Putin, Evropski parlament je doneo odluku kojom je Južni tok bio proglašen ne samo neperspektivnim, već i štetnim projektom za Evropsku uniju. Posle toga je Evropka komisija uputila pismo Bugarskoj kojim je zatražila da prekine sve priprema za realizaciju projekta”.

Što je od posebnog značaja i za Mađarsku i za Srbiju, ruski predsednik je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Orbanom naglasio:

„Povratka Južnom toku u vidu u kojem je ranije planiran više ne može da bude. Dogovorili smo se sa turskim partnerima, a Turska je – ako me pamćenje dobro služi – odmah posle Nemačke najveći kupac našeg gasa u Evropi. Turska je za nas veoma veliko tržište.

Uzevši reč, Orban je odmah istakao da je njegova zemlja zainteresovana da ostane tranzitna teritorija za ruski gas i bez Južnog toka. Dodao je da će Budimpešta tražiti mogućnosti za saradnju sa Rusijom u toj oblasti:

„Složili smo se: šta god bude zamena za Južni tok – tražićemo mogućnosti za saradnju. Mađarska je i dalje zainteresovana da gasovod sa juga prođe preko naše zemlje. Dakle, za njegovu gradnju„.

Rusija je, prema njegovim rečima, spremna za različite varijante saradnje sa Evropom povodom tranzita novim gasovodom, a sve će zavisiti od Evropske komisije.

„Spremni smo da krenemo kroz Grčku… Nemamo nameru ništa da zatvaramo, niti da se od bilo koga ograđujemo, ali se radi o logistici, o tome – gde je povoljnije, gde je ekonomičnije. Ali, ako nam budu pomagali… A ako nam budu smetali, to opet neće biti naš izbor, to će biti opet odluka Evropske komisije, naših evropskih partnera”.

Putin je sam pojasnio sopstvene reči „ako nam ne budu smetali”. Podvukao je da je Rusija u tom slučaju spremna da realizuje deo bivšeg Južnog toka kroz Tursku.

Dodao je da njegova zemlja pri takvom stanju stvari „može iskoristiti ugovore o zajedničkim preduzećima koje ima sa Mađarskom, Srbijom i drugim partnerima, pa može proći i kroz Austriju”.

„Sve je to moguće, ako naši partneri budu želeli saradnju. Sada o tome pregovaramo” – otkrio je Putin.

Orban je ovome dodao da je Budimpešta zainteresovana za tranzit gasa iz Rusije preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske:

„Južni tok je, nažalost, otpao. Mađarska je apsolutno, uprkos tome privržena nastavku investiranja. Na Mađarskoj je dvostruka odgovornost za transport gasa jer i Srbija dobija gas preko naše zemlje, a neophodan joj je za opstanak. Sinoć sam lično razgovarao sa premijerom Srbije o mogućem rešenju. Mađarska i Srbija imaju moguće predloge. O njima smo razgovarali i sa Grčkom”.

Orban je podvukao da i Turski tok – koji bi dalje išao preko Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske – imao svoje prednosti.

Orban je, inače, u širem kontekstu istakao da je „Rusija potrebna Mađarskoj”.

Rusija neće odustati od saradnje sa Turskom u gradnji Turskog toka ni u slučaju da se pojave drugi projekti – obećao je Putin u Budimpešti.

„Odustajati od saradnje sa Turskom nećemo. Ne samo zato što to ne bi bilo lepo, jer smo se dogovorili sa turskim prijateljima pa ne želimo da im kažemo „ne, Evropa nam nešto drugo predlaže”. Nećemo i zato što možemo sebe dovesti u glupu situaciju: danas Evropska komisija odbila, sutra pristala, a prekosutra može opet odbiti. Zato pozivamo na ozbiljno dugoročno partnerstvo, kakvo smo imali u proteklim godinama”.

Predsednik RF je istakao da će Rusija – kao i do sada – biti veoma pouzdan partner.

Kako se jedino i moglo očekivati, Putin je deo svog nastupa pred novinarima u glavnom gradu Mađarske posvetio ukrajinskoj krizi.

Prvo je podsetio da su ukrajinske snage jutros u 10.00 pokušale da se probiju iz „debaljcevskog kotla” i da se taj pokušaj završio neuspešno. Pa dodao: „Veoma se nadam da odgovorna lica u ukrajinskom rukovodstvu neće sprečavati vojnike ukrajinske armije da polože oružje. Situacija u Debaljcevu i oko njega mogla se predvideti jer se grupa ukrajinskih jedinica u tom gradu i oko njega našla u okruženju nedelju dana pre susreta „normandijske četvorke” u Minsku”.

U nastavku je ruski lider podsetio da je upravo on u glavnom gradu Belorusije upozoravao da će opkoljeni pokušavati da se probiju iz obruča, da će Kijev pokušavati iz vana da ih deblokira, a da će snage Donbasa to pokušavati da osujete i da „kotao” i dalje drže.

Osvrnuvši se na pretnje iz SAD da će početi da naoružavaju Ukrajinu, Putin je rekao:

„Po našim podacima, oružje se već isporučuje”.

Putin je pred kamerama pozvao mađarskog kolegu – Janoša Aderana – da prisustvuje Paradi Pobede 9. maja u Moskvi.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom