Vesti

Pentagon: SAD gubi vojnu prednost nad rivalima

Izvor: Advance

Američki Pentagon izrazio je veliku zabrinutost oko činjenice da bi ovim tempom SAD u skoroj budućnosti mogle izgubiti tehnološku vojnu prednost koju imaju nad gotovo svim svojim rivalima, posebno Kinom i Rusijom, te je pozvao članice NATO saveza da započnu s razvijanjem inovativnog oružja.

“Poprilično sam zabrinut u pogledu povećanog rizika od gubitka tehnološke superiornosti SAD-a”, rekao je Pentagonov kupac oružja, Frank Kendall na saslušanju pred Parlamentarnim odborom za oružane usluge i dodao “Nalazimo se u stanju rizika, a situacija se ne popravlja”, upozorio je. Njegove zabrinutosti leže u povećanim investicijama u dizajn oružja od strane Rusije i Kine.

Primetio je i kako razvoj nosača aviona i satelitske tehnologije od strane Rusije i Kine pogađaju ključne američke vojne sposobnosti.

Zamenik ministra obrane SAD-a, Robert Work, pozvao je NATO saveznike na razvoj novog, inovativnog oružja. Dodao je i kako je potrebna “Hrabra inicijativa da bi se u razvoju oružja ostalo ispred Rusije i Kine, ali i drugih zemalja”.

“Moramo se koordinirati i sarađivati kako bismo izbegli duplikaciju i gurali naše ustanove prema tehnološkim, eksperimentalnim i konceptualnim inovacijama”, rekao je Work.

“Članice NATO saveza moraju ispuniti obećanje od pre dve godine da će potrošiti dva posto državnog proizvoda za odbranu”, dodao je Work.

Ključno je i razvijanje saradnje sa saveznicama u NATO savezu i među azijskim zemljama koja bi se koncentrisala oko planiranja misija do investicija u programe za razvoj ovog oružja. Široka saradnja sa saveznicima deo je novog plana SAD-a nazvanog “Odbrambeno inovaciona inicijativa” (DII), kojoj je cilj osigurati američku vojno tehnološku prednost nad potencijalnim neprijateljima.

Vodeći američki proizvođači oružja, Boeing i Locheed Martin, ponovo su pozivali Pentagon za odobravanjem investicija u razvoj novih tehnologija. Kao odgovor na te pozive Pentagon je osmislio DII program kojeg je u novembru 2014. godine predstavio američki ministar obrane Chuck Hagel.

“Programom će se postaviti resursi iza inovacija”, rekao je Hagel na nacionalnoj odbrambenoj konferenciji, nije objavljeno kolikim budžetom će inicijativa raspolagati.

Zamenik ministra obrane, Robert Work, imenovan je za upravljanje planom DII, ni on nije otkrio s kolikom svotom će se raspolagati, no istaknuo je kako će iznos biti pozamašan i usmeren raznovrsno prema različitom spektru vojne tehnologije, od nuklearne, raketno obrambene, one za cyber ratovanje, za razvoj bespilotnih podmorskih vozila do visokotehnoloških lasera.

Spomenuo je kako će velik broj tehnoloških inovacija, poput robotike, biti omogućen od strane privatnih kompanija u različitim regijama.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom