Vesti

Bžežinski: Bez dostave oružja Ukrajini povećavaju se ruske namere

Izvor: Advance

Jedan od, bez sumnje, najuticajnijih spoljnopolitičkih aktera u SAD-u, Zbigniew Brzezinski, još jednom ne krije svoje anti-ruske stavove te u svom novom komentaru upozorava kako bi Rusija mogla, “jednog dana”, krenuti u invaziju Europe s ciljem zauzimanja Baltičkih zemalja.

Brzezinski smatra, što za njega nije nikakvo iznenađenje, da bi zbog toga trebalo što pre poslati američku vojsku u Baltičke zemlje. “Putin se igra s vatrom”, ističe.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u vreme administracije američkog bivšeg predsednika Jimmy-a Cartera, Brzezinski je danas u govoru pred Savetom za oružane snage pri američkom Kongresu konstatovao kako bi Putin mogao krenuti u “iznenadni napad” na zemlje Baltike.

“Scenario iz noćne more bio bi da jednog dana – zaista jednog dana, jer trebao bi mu samo jedan dan – on pokrene ofenzivu s ciljem zauzimanja Rige i Tallinna. Ovi se ne bi mogli obraniti”, rekao je Brzezinski, određujući se prema glavnim gradovima Latvije i Estonije.

“I onda ćemo reći kako je to strašno, užasno i šokantno. No, naravno, nećemo biti u stanju ništa učiniti po tom pitanju”, rekao je ovaj poljsko-američki geostrateg.

U svom govoru takođe je pozvao Washington da počne isporučivati oružje Ukrajini s ciljem odbrane od Rusije. “Bez dostave oružja Ukrajini samo se povećavaju ruske namere s ciljem eskalacije tenzija. Putin se u Evropi igra s vatrom, finansira i naoružava pobunjenike. Moramo nešto učiniti kako bi se zapitao pre nego krene u daljnju eskalaciju. Predlažem da se unapred pozicioniraju trupe”, rekao je.

Brzezinski upozorava na eskalaciju tenzija, no on upravo to čini ovakvim izjavama. Navodna ruska pretnja istočnoj Evropi intenzivno se koristi za dovođenje američkih vojnika i vojne opreme na ovaj prostor, nimalo ne iznenađuje da se tom zboru priključio i Brzezinski čiji su stavovi gotovo uvek bili konfrontacijski kada je reč o odnosu Zapada prema Rusiji.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom