Vesti

Sirizi i Nezavisnoj partiji Grka parlamentarna većina

Izvor: B92, Glas Rusije, RTS

Za nešto manje od sat vremena pregovora predstavnici Sirize i Nezavisne partije Grka dogovorili su se da formiraju parlamentarnu većinu.

Vladajuća većina će imati 162 poslanika od 300 mesta u parlamentu, od čega 149 stiže iz redova Sirize, a 13 iz NPG.

Panos Komenos, lider NPG potvrdio je da je Grčka dobila novu vladu. Tako će nakon izuzetno kratkih pregovora, Cipras moći da dobije poziv u zgradu predsedništva, gde će dobiti mandat za formiranje nove vlade.

“Želim samo da kažem da od ovog trenutka postoji vladajuća većina. Nezavisna partija Grka će dati glas za poverenje premijeru Aleksisu Ciprasu. Premijer će uskoro obavestiti predsednika o tome i biće proglašen predsednikom Vlade. Cilj svih Grka je da krene u novi dan sa novom vladom i punim suverenitetom“, naveo je Komenos.

Lider Sirize Aleksis Cipras je brzo uspeo da ispuni prvi zadatak, a kao lider levičarske partije napravio je koaliciju sa populističkom desničarskom strankom.

Zbog toga što će na pokušaju preporoda Grčke raditi zajedno radikalna levica i izraziti desničari svetski mediji i domaća javnost koaliciju zovu “neobičnom”.

Da to može doneti teškoće, zbog ideoloških različitosti, smatra nekadašnji konzervativni poslanik i ministar zdravlja Antonis Georgiadis.

“Evaluacija ekonomske situacije mora da krene što pre. Ne govorim o mesecima, već o danima. Nadam se da Aleksis i Panos, kao lideri Vlade uspeti da spasu Grčku”, naveo je Georgiadis.

Cipras će se sastati sa predsednikom Grčke Karolosom Papuljasom u 14.30, a očekuje se da mu tada predloži imena ministara buduće vlade.

——-

Važenje programa koji je ministar finansija Grčke Gikas Harduvelis usaglasio sa Evropskom grupom, obustavlja se, saopštio je sinoć odgovorni za ekonomsku politiku partije SIRIZA Janis Milios.

Milios je naglasio da je pobeda partije SIRIZA “istorijski trenutak za čitavu Evropu”.

“Okrećemo list u našoj zemlji. Grčki narod preuzima budućnost u svoje ruke”, citira agencija TASS grčkog političara.

——-

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je lideru Sirize na odlučnoj pobedi na parlamentarnim izborima, ističući da je Rusija spremna da sarađuje sa novom vladom.

Putin je uveren da će Rusija i Grčka nastaviti da razvijaju tradicionalno konstruktivnu saradnju u svim oblastima i da će nastaviti zajednički da rade na rešavanju tekućih evropskih i svetskih problema, saopšteno je iz Kremlja, prenosi AFP.

Šefovi evropskih institucija, sa izuzetkom predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, zasad nisu komentarisali ishod jučerašnjih parlamentarnih izbora u Grčkoj i pobedu levičarske partije Siriza.

——-

Lider francuske partije “Nacionalni front” Marin Le Pen saopštila je u ponedeljak da su grčki radikali lupili “šamar monstruoznom snagom” EU, pobedivši na parlamentarnim izborima u zemlji.

Koalicija radikalne levice SIRIZA pobeđuje na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, osvojivši, prema preliminarnim podacima, više od 36% glasova birača, tj. 149 od 300 mandata u parlamentu.

SIRIZA se zalaže za obustavljanje programa štednje u zamenu za kredit i otpis grčkog duga, koji se odnosi na šestogodišnju recesiju u kojoj se zemlja našla, kao rezultat finansijske krize i politike vlade i kreditora.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom