Vesti

Lavrov: NATO je izabrao konfrontaciju

Izvor: Tanjug, Glas Rusije

U ovom trenutku, Evropa se interesuje za novi gasovod “Turski tok” koji može da poveća njenu energetsku bezbednost i zaštiti je od problematičnih tranzitera, smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Sada ćemo predložiti alternativni (“Južnom toku”) projekat. Prema njemu pokazuju interesovanje u Evropi – tzv. “Turski tok”. U toku su konkretne diskusije i debate. Očekujemo da će biti realizovan i da će omogućiti da se poveća energetska bezbednost Evrope, osiguravši je od problematičnih tranzitera”, kazao je Lavrov novinarima u sredu.

„Južni tok je obustavljen, zbog diskriminatorskog odnosa Evropske komisije“

Situacija sa gasovodom “Južni tok” je vrlo jasna – obustavili su ga zbog diskriminatorskog odnosa Evropske komisije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Situacija sa “Južnim tokom” je vrlo jasna: projekat je obustavljen, pre svega, zato što je bio predmet diskriminatorskog odnosa od strane Evropske komisije”, kazao je ruski ministar na pres-konferenciji u sredu.

Rusija je početkom decembra saopštila da obustavlja izgradnju gasovoda “Južni tok” koji je trebao proći ispod Crnog mora i dostavi gorivo balkanskim republikama, Mađarskoj, Austriji i Italiji. Projekat je napušten usled nekonstruktivne pozicije EU.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. decembra 2014. godine, tokom posete Turskoj, objavio da u „sadašnjim uslovima Moskva neće realizovati projekat Južni tok”, jer nije dobila dozvolu od Bugarske i EU. On je istovremeno najavio da je Moskva spremna da izgradi drugi sistem gasovoda do Turske i da napravi gasno čvorište na granici Turske i Bugarske.

„Pola zemalja EU želi ukidanje sankcija protiv Rusije“

Oko polovine zemalja-članica EU sada traži da se ukinu sankcije protiv Rusije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na pres-konferenciji u sredu.

Prema njegovim rečima, sadašnji stadijum želje evropskih partnera da se ukinu sankcije protiv Rusije pokazuje da, kada se donose odlike zasnovane na zajedničkoj odgovornosti i donesene nakon američkih partnera, to je kasnije teško vratiti u prvobitno stanje.

„RF predlaže da se utvrdi neprihvatljivost državnih prevrata, kao sredstva smene vlasti“

Rusija predlaže da se utvrdi neprihvatljivost državnih prevrata, kao sredstva smene vlasti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na pres-konferenciji u Moskvi.

“Mi smo predložili na poslednjoj sesiji Generalne skupštine UN da se donese rezolucija o neprihvatljivosti državnih prevrata, kao sredstva smene vlasti. Takve norme dejstvuju u Afričkom savezu i integracionim savezima Latinske Amerike”, kazao je Lavrov i dodao:”Navešću jedan citat: “SAD kategorički osuđuju svaki pokušaj preuzimanja vlasti neustavnim putem”. Ovo se odnosilo na pokušaje državnog udara u Gambiji. O Ukrajini tako nije bilo rečeno, već da je “narod ustao protiv omražene vlade”.

“Bilo bi nepošteno i nedostojno pažnje da jedni kriterijumi važe za Gambiju, a drugi za sve ostale”, smatra ministar.

„Isporuke naoružanja u Ukrajinu u suprotnosti su sa normama EU i OEBS“

Isporuke naoružanja niza zemalja NATO i EU u Ukrajinu u suprotnosti su sa normama EU i OEBS, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Predsednik Putin je u više navrata govorio da tamo, osim sovjetskog i ruskog naoružanja, nikakvog drugog nema u čitavoj Ukrajini. Nije bilo do nedavno, dok nisu počeli da isporučuju naoružanje neki vaši (ukrajinski) susedi iz zemalja NATO i EU”, izjavio je Lavrov na pres-konferenciji u sredu.

“Smatramo da isporuke naoružanja u zonu sukoba protivreče svim kodeksima EU i kodeksima OEBS”, naglasio je ministar.

Lavrov: NATO je izabrao put konfrontacije sa Rusijom

NATO, koji je izabrao put konfrontacije sa Rusijom, pokazao je da mentalitet hladnog rata i dalje preovladava i Zapad je žrtvovao saradnju za ideologiju, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

„NATO je izabrao konfrontaciju. Brzina kojom su članice NATO prekinule odnose sa Rusijom je pokazao da mentalitet hladnog rata i dalje preovladava i da oni i dalje vide Alijansu kao oruđe za promovisanje jednostranih interesa”, naveo je Lavrov na konferenciji za novinare, javila je agencija Tas s.

Lavrov je rekao da prekid odnosa sa NATO nije bila odluka Rusije.

„NATO je pratio SAD u svoj odluci za konfrontaciju. NATO je napravio apsolutno politizovanu odluku da zaustavi civilnu i vojnu saradnju. Skoro svi projekti su zamrznuti”, ukazao je Lavrov i dodao da Moskva „neće dozvoliti novi hladni rat”, navodi Raša tudej.

Prema njegovim rečima, odnosi Moskve i Vašingtona su znatno pogoršani u 2014. i Moskva poziva Vašington da nastave saradnju.

„Pozivamo na nastavak efikasne saradnje na bilateralnom i međunarodnom nivou. Ali dijalog je jedino moguće na bazi ravnopravnosti i poštovanja interesa jedni drugih”, rekao je šef ruske diplomatije.

Komentarišući govor američkog predsednika Baraka Obame u Kongresu, Lavrov je rekao da je pokazao da Vašington želi da dominira planetom i da traži od svih da priznaju njihovu superiornost.

„Amerikanci su apsolutno nekritični u proceni svojih koraka i jučerašnji Obamin govor pokazuje da jezgro njihovog filozofije – ‘mi smo broj jedan’. I svi mi ostali treba da to prihvatimo”, rekao je Lavrov, koji je „agresivnu” američku spoljnu politiku opisao kao „zastarelu”, navodi Raša tudej.

Lavrov se osvrnuo na Obamine reči da Rusiji mora da bude izolovana.

„Čuli smo od naših partnera na Zapadu da Rusija mora da bude izolovana. Upravo to je Barak Obama ponovio. Ovi pokušaji neće biti delotvorni. Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da Rusija nikada neće pribeći samoizolaciji”, rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov: Rusija za rešenje prihvatljivo za obe strane

Rusija je spremna za bilo koji format rešenja sukoba na jugoistoku Ukrajine koji je prihvatljiv za obe strane, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

„Mi (Rusija) ćemo podržati svaki format koji je prihvatljiv za (obe) strane”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenela je ruska novinska agencija Tas s.

Ruski ministar je naveo da uvođenje novih formata nije najvažnije pitanje, ali da je Rusija spremna za bilo kakav format koji je prihvatljiv za Kijev i predstavnike jugoistoka.

„Direktni kontakti su neophodni u ovom kontekstu, pre svega, s obzirom na aktuelnost krize, između predstavnika Kijeva i samoproglašene Republike Donjeck i Lugansk. Svi ostali formati koji uključuju tkz. spoljne igrače, uključujući Normandijski format i sve aktivnosti OEBS-a, treba da imaju za cilj da promovišu ovaj održivi direktan dijalog o svim pitanjima koja treba da budu rešeni na prevazilaženju ove krize”, naveo je Lavrov.

Istovremeno, rekao je on, Rusija će insistirati na potrebi da se sprovede hitno primirje na ukrajinskom jugoistoku na predstojećem Normandijskom formatu – sastanku ministara inostranih poslova.

„Mi ćemo težiti hitnom sprovođenju prekida vatre na jugoistoku Ukrajine. Razgovaraćemo o tome na Normandijskom formatu”, naveo je Lavrov.

Normandijski format pregovora o rešenju krize u Ukrajini je prvi put održan u junu 2014. godine na proslavi 70.godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, na kome su učestvovali lideri Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom