Vesti

Džonatan Ejdelman: SAD gubi ulogu svetskog lidera, zameniće je Rusija

Izvor: Fakti

Prvi put od završetka Drugog svetskog rata, SAD više nisu u ulozi svetskog lidera – objavio je Global Post.

Ovo je jedan od zaključaka autorskog teksta koji je napisao Džonatan Ejdelman, profesor Škole za međunarodne studije „Jozef Kerbel” pri Denverskom univerzitetu u Koloradu.

Američki stručnjak je prvo podsetio da su Sjedinjene Države odigrale ključnu ulogu u formiranju NATO, Svetske banke i MMF, da su lansirale Maršalov plan i podržale formiranje današnje Evropske unije. Dodao je da su SAD decenijama dominirale na Bliskom Istoku u Latinskoj Americi, Evropi i znatnom delu Azije.

Podsetio, pa naglasio da Rusija – iako je na udaru zapadnih sankcija i u stanju ekonomske krize – ima izglede da od Amerike preuzme svetsko, globalno liderstvo.

Ejdelman je istovremeno ocenio da SAD nose teret odgovornosti za mnoge svetske probleme i da su već prisiljene da priznaju svoju nesposobnost da dalje utiču na procese u Libiji, Siriji, Iraku i Ukrajini.

Ejdelman naglašava da je „uloga globalnog lidera trenutno slobodna” i da bivše svetske sile iz Evrope (Velika Britanija, Francuska i Nemačka) ostaju pod američkim uticajem i vlašću, a da se Evropska unija pretvorila u „asocijaciju koja izmiče kontroli”.

Po njegovom mišljenju, azijski giganti – Kina i Indija – još su daleko od statusa supersile i za njegovo dostizanje biće im potrebne još decenije.

Ejdelman posebno ukazuje da je Rusija ponovo postala potpuno slobodna od spoljnjeg uticaja i da njenu politiku podržavaju mnoge zemlje u svetu (Egipat, Sirija, Jordan, Izrael, Indija, Vijetnam, Venecuela, Argentina…).

„Stare alijanse, koje su bile iskovane još u vreme hladnog rata, pozdravljaju povratak Rusije ulozi koja joj je dobro poznata. To toj ogromnoj zemlji omogućava lak dostup Evropi, Aziji i Bliskom Istoku” – zaključio je Džonatan Ejdelman u autorskom tekstu u Global Post.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom