Vesti

Mučenja su išla do tih granica da su zatvorenici sebi bukvalno grizli vene

Izvor: RTS, Blic, Srna

Izveštaj američkog Senata, tačnije njegov deo, objavljen na 480 stranica otkrio je neke zastrašujuće detalje zverske torture koja se odvijala u tajnim zatvorima Centralne obaveštajne agencije (CIA).

1. Zatvorenicima koji su štrajkovali glađu su hranu na silu gurali u rektum

Najmanje pet zatvorenika bili su prisiljeni da hranu i vodu unose rektalnim putem. Jedan od njih, Majid Kan, štrajkovao je glađu zbog toga što je nepravedno zatvoren. Agenti CIA su silom, preko takozvanog “creva za hranu” ubacivali hranu poput testenina, oraha, grožđa i ostalih namirnica u njegov rektum. Mučenje je išlo do tih granica da je Kan nekoliko puta pokušao samoubistvo tako što je sebi bukvalno odgrizao vene.

2. Čak 26 nedužnih zatvorenika je uhapšeno i mučeno

Ovi ljudi, inače veoma obrazovani ljudi, ugledni intelektualci, hapšeni su i mučeni iz jednog razloga: kako bi CIA od njihovih članova porodice izvukla određene informacije za koje je smatrala da poseduju.

CIA je mučila nedužne samo da bi izvukla informacije od njihovih porodica.

3. Zatvorenici su umirali od hipotermija, odnosno smrzavanja

U novembru 2002. godine, uhapšeni Avganistanac Gul Rahman je bio bačen u “Jamu soli”, što je bio šifrovan naziv za zatvor Agencije u Avganistanu. Agenti su ga skinuli golog, vezali lancima i naterali da sedi na ledenom betonu. Sutradan je preminuo usled smrzavanja.

4. Mučenje davljenjem

Kalid Šeik Muhamed, navodni mozak napada na kule bliznakinje, u martu 2003. godine mučen je davljenjem čak 183 puta! U izveštaju se navodi kako je ova vrsta mučenja stalno izazivala grčenje, povraćanje i padanje u nesvest.

5. Uskraćivanje sna na nedelju dana

Najmanje pet zatvorenika počelo je da pati od teških halucinacija jer im je san brutalno uskraćivan, a neki su prisilno održavani budnim čak nedelju dana.

6. Ruski rulet

Nekoliko zatvorenika mučeno je igrom ruskog ruleta.

7. Pretnja bušilicom

Abd-al-Rahim-Naširi, Saudijac optužen za postavljanje bombe na američki razarač “USS kol”, bio je u nekoliko tajnih zatvora nakon hapšenja 2002. godine. Zastrašivan je bušilicom koja mu se nalazila svega par milimetara od slepoočnice.

8. Pretnje zatvorenicima da će im osakatiti i ubiti decu i porodice

Agenti CIA pretili su trojici zatvorenika da će im povrediti najmilije, uključujući pretnju da će im silovati majke.

9. Puštanje nesnosno jake muzike u ćelijama

Zatvorenici su izloženi nesnosno glasnoj muzici, među kojima je agentima “omiljena” bila numera Braće Bluz “Rawhide”, kao i takozvana “bela buka” (nasumični signal izuzetne snage), koja je za cilj imala da potpuno slomi duh zatvorenika, pružajući im osećaj nemoći i beznađa.

10. Vešanje zatvorenika za zglobove

Redža al-Nahar, bivši Bin Ladenov telohranitelj, vezan je lisicama, i obešen o drvenu gredu, sa koje je visio skoro 24 sata. Pritom, stavljena mu je pelena, s obzirom da mu odlazak u toalet nije bio dozvoljen.

——–

Kina je pozvala SAD da “poprave ponašanje” i poštuju međunarodne konvencije, posle objavljivanja izveštaja Senata o brutalnim postupcima Centralne obaveštajne agencije prema zatvorenicima.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lej je na konferenciji za novinare rekao da se Kina odlučno protivi mučenju, preneo je Rojters.

“Mi verujemo da bi američka strana trebalo da razmisli o tome, popravi ponašanje i poštuje i sledi pravila relevantnih međunarodnih konvencija”, izjavio je Hong Lej.

[youtube id=”6Eg_XX-uZbU” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]

U juče objavljenom izveštaju Senata navedeno je da je CIA koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, a koje nisu bile efikasne za dobijanje ključnih informacija.

Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, piše u sažetku izveštaja na 500 stranica.

Kompletan izveštaj sadrži 6.700 stranica i još nosi oznaku “poverljivo”.

Tehnike ispitivanja su uključivale uskraćivanje sna, šamaranje i udaranje zatvorenika o zidove, njihovo zatvaranje u kutije, držanje u izolaciji duže vreme i pretnje smrću.

Tri zatvorenika podvrgnuta su “voterbordingu”, kontroverznoj metodi simuliranog davljenja, a najmanje jednom od njih upućene su pretnje seksualne prirode.

Ove “unapređene metode ispitivanja”, nisu međutim proizvele rezultate koji su zaista značajni, ocenjeno je u zaključku izveštaja.

Rojters podseća da je Peking često izložen kritikama grupa za zaštitu ljudskih prava zbog mučenja zatvorenika.

——–

Nemačka Vlada danas je saopštila da je izveštaj američkog Senata o torturi koju je CIA vršila nad osumnjičenima “grubo kršenje naših liberalnih demokratskih vrednosti” i pohvalila je administraciju predsednika Baraka Obame što je otkrila te informacije kao “transparentni potez” koji raskida sa Džordžom Bušom.

“Ono što je tada smatrano ispravnim i što je učinjeno u borbi protiv islamskog terorizma je neprihvatljivo i predstavlja ozbiljnu grešku. Takvo grubo kršenje naših liberalnih i demokratskih prava ne sme da se ponovi”“, naveo je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

On je ocenio da je Obama načinio jasan otklon od politike svog prethodnika Buša, dodajući da je priznanje greške u Vašingtonu i javno obećanje da se ništa slično neće više nikada desiti „važan korak koji zaslužuje pšodršku“.

Komitet američkog Senata objavio je juče izveštaj u kome se zaključuje da oštre “unapređene” tehnike isleđivanje osumnjičenih nisu donele nijedan kritični obaveštajni podatak do koga se nije moglo doći nenasilnim sredstvima.

Komitet je proveo četiri godine istražujući “voterbording” (simulirano davljenje) i druge kontroverzne metode koje je CIA koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, za vreme administracije bivšeg predsednika Buša mlađeg.

Centralna obaveštajna agencija koristila je seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija, navodi se u izveštaju američkog Senata.

Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, navodi se u izveštaju obaveštajnog Komiteta Senata o torturi.

Senat je ocenio da su mučitelji iz CIA prekršili međunarodno pravo i ljudska prava zatvorenika.

——–

Poljska vlada je pretila da će obustaviti dozvolu za dopremu terorista u tajni zatvor američke Centralne obaveštaje agencije (CIA) na svojoj teritoriji, ali je postala “fleksibilnija” kad je od Agencije dobila veliku sumu novca, navodi se u izveštaju Senata SAD o praksi isleđivanja osumnjičenih “neprijatelja SAD”.

Predsednik SAD Barak Obama razgovarao je o ovom izveštaju telefonom sa poljskim premijerom Evom Kopač, potvrdili su poljski i američki zvaničnici.

[youtube id=”hY2zhgc9Ir4″ width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]

U izveštaju, koji većim delom nije otvoren za javnost, ne pominje se Poljska, ali se jasno misli na tu zemlju zbog detalja, poput imena trojice pritvorenika i datuma njihovog prebacivanja, koji se poklapaju sa drugim dokumentima.

Jedan od tih dokumenata je presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa zatvorom koji je CIA kontrolisala u Poljskoj. Detalji se poklapaju i sa informacijama iz razgovora sa ljudima upućenim u poljsku istragu o navodnom postojanju ovakvog objekta.

CIA je odbila da komentariše izveštaj Senata, a poljski zvaničnici uvek su demantovali da je CIA upravljala zatvorom u Poljskoj. Međutim, u presudi iz Strazbura navodi se da je CIA od 2002. do 2003. godine držala zatvor nedaleko od severoistočnog poljskog sela Stare Kjejkuti.

To je bila jedna od mnogih lokacija širom sveta na kojima je CIA ispitivala osumnjičene pripadnike Al Kaide primjenjujući kontroverzne tehnike torture.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom