Vesti

U Fergusonu novi nemiri: Beli policajac neće biti optužen za ubistvo crnog tinejdžera

Izvor: Beta

U Fergusonu, predgrađu Sent Luisa, jutros su izbili masovni nemiri, praćeni paljevinom radnji i automobila, pošto je objavljeno da beli policajac neće biti optužen za ubistvo crnog tinejdžera.

Policajac Daren Vilson je početkom avgusta ubio crnca Majkla Brauna što je izazvalo masovne, nasilne višenedeljne demonstracije crnačkog stanovništva. Policija je odgovorila jačanjem nadzora, ali se stanje u Fergusonu od tada nije normalizovalo.

To je bio povod da se u SAD povede javna debata o metodama postupanja policije i razmerama njenog naoružavanja koje se približilo vojnom.

Prošle noći su u Fergusonu zapaljeni jedno stovarište, prodavnica auto-delova, modni butik i još nekoliko prodavnica.

Fotograf agencije Asošiejted pres video je kako se vatrogasci koji su došli na mesto jednog požara, beže kada je neko zapucao na njih.

Ubrzo posle objavljivanja odluke suda da protiv Darena Vilsona neće biti podignuta optužnica, demonstranti su razbili i zapalili jedan policijski automobil, a policajci su iz oklopnih vozila bacali suzavac da bi rasterali masu.

Većina demonstranata se razišla, ali su se pljačka i pucnjava nastavili.

Guverner Misurija Džej Nikson poziva na “mir, poštovanje i uzdržanost” kada za nekoliko sati velika porota objavi odluku o tome da li će beli policajac Daren Vilson biti sudski gonjen zbog ubistva nenaoružanog crnog Tinejdžera Majkla Brauna 9. avgusta u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa.

Zna se da je velika porota danas već donela odluku o ovom slučaju, koji je izazvao dugotrajne, ponekad i nasilne demonstracije u Fergusonu, ali i u drugim gradovima SAD. Nikson je na konferenciji za štampu rekao kako ni on još ne zna šta je porota odlučila, prenosi AP.

Nikson je na konferenciju došao u pratnji direktora za javnu bezbednopst države Misuri i visokih zvaničnika Sent Luisa i lokalnog okruga. Oni su naglasili da će eventualni mirni protesti biti poštovani, da će biti dozvoljeno i manje usporavanje saobraćaja na ulicama, ali se neće tolerisati uništavanje imovine i nasilje.

Guverner Nikson je, inače, danas zaveo vanredno stanje u regionu zbog mogućih protesta i pozvao u pomoć i 400 pripadnika Nacionalne garde. Američki predsednik Barak Obama apelovao je danas da, ukoliko nakon objavljivanja odluke porote bude protesta u Fergusonu, oni proteknu u mirnoj atmosferi.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom