Vesti

Piter Kenig: Došlo je vreme da BRIKS dovede u pitanje američku ekonomsku hegemoniju

Izvor: FAKTI

BRIKS može realno postati alternativa postojećem ekonomskom sistemu severnoameričke hegemonije, čak je u stanju da zauzme njeno mesto – ocenio je američki ekonomista, bivši saradnik Svetske banke Piter Kenig.

Po njegovoj proceni, prvi realni korak na planu dedolarizacije svetskog ekonomskog sistema biće – Razvojna banka koju će formirati BRIKS.

„Ta banka može funkcionisati kao centralna banka BRIKS-a. Naravno, nije isključeno da zemlje BRIKS mogu sa vremenom uvesti i sopstvenu valutu koja bi se, na primer, mogla zvati „brikso” i biti alternativa dolaru” – naglašava Kenig.

Zemlje BRIKS-a zajedno daju 30 odsto svetskog bruto-proizvoda, a u njima živi približno 45 odsto stanovništva Zemlje.

Kenig smatra da je BRIKS realna opasnost po interese SAD i da Vašington čini sve što je u njegovoj moći da destabilizuje situaciju u zemljama koje ga čine. On posebno ukazuje na američka nastojanja da se diskredituje predsednica Brazila Dilma Rusef i na zapadne pritiske na Rusiju.

Kenig je uveren da je već došlo vreme da novi monetarni i ekonomski sistem zameni Svetsku banku koja je postala neka vrsta džinovskog kazina jer je pljačkaški dolarski projekat Volstrita koji je doprineo da dođe do oba svetska rata iz kojih je izvukao ogromnu korist.

Trenutno, prema njegovim podacima, šest američkih banaka upravlja sa 66 odsto svih bankarskih aktiva u svetu (taj procenat je 2008. bio nešto veći od 40 odsto).

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom