Vesti

Kina i Singapur izbacili američki dolar iz međusobnih plaćanja

Izvor: NSPM

Kina i Singapur su izbacili američki dolar iz međusobnih plaćanja i svoje valute kotiraju direktno jednu prema drugoj bez posrednika. Direktna trgovina parom juan-singapurski dolar počela je 28. oktobra na Kineskom međubankarskom valutnom tržištu i na valutnoj berzi Singapura.

Pre mesec dana juan je prestao da se orijentiše na američki dolar i prilikom razmene za evro. Već se ostvaruje direktna trgovina juana s američkim, australijskim i novozelandskim dolarom, japanskim jenom, britanskom funtom sterlinga, ruskom rubljom i malezijskim ringitom. Spisak od osam valuta će se brzo dopunjavati, smatra stručnjak Instituta za Daleki istok RAN Jakov Berger.

Ova tendencija jača prema mnogim valutama. Razvijaju se i svopovi, ugovori koje Kina ima sa skoro 30 zemalja. Internacionalizacija juana povećava stabilnost svetskog deviznog sistema i slabi dominaciju dolara koji se jako koleba. Zajedno s juanom u svetski novčani obrt bez dolara uključuju se valute onih zemalja s kojima Kina brzo razvija robnu i novčanu razmenu.

Stručnjak je skrenuo pažnju na agresivnost s kojom Kina juan pretvara u međunarodnu obračunsku jedinicu. U tu svrhu je Kina osnovala Azijsku banku za investicije u infrastrukturu. Sporazum o ulasku u ovaj kineski projekat prošlog petka je u Pekingu bio potpisan s 21 zemljom:

To je očigledan izazov upućen svetskim finansijskim institucijama – Svetskoj banci i MMF. Prirodno je da Kina koju predstavlja Banka za ulaganja u infrastrukturu zajedno sa svojim kontrahentima gradi novi finansijsko-bankarski sistem. Ulaže u njega svoja sredstva u juanima i apeluje na svoje partnere da čine isto to. Stvara se alternativa sistemu koji počiva na američkom dolaru.

SAD su se na sve načine suprotstavljale tome da Kina osnuje Azijsku banku za investicije u infrastrukturu. Između ostalog, upravo zbog njih među učesnicima u ovom projektu nema zemalja EU, Australije i Južne Koreje. Po rečima Jakova Bergera, SAD će podmetati nogu Kini kako bi zadržale dominaciju dolara u svetu i kako ne bi dozvolile da se razvija policentrični valutni sistem. Stručnjak ističe:

Nedavno preminuli Nil Makinon, izuzetno ugledni američki stručnjak za monetarnu politiku i svetsku trgovinu zalagao se za to da se od dominacije dolara pređe na standrd dolar-juan. On ima čitav niz istraživanja na ovu temu, ali su njegove ideje nailazile na oštro protivljenje u samim SAD među značajnim političarima.

Jakov Berger ne vidi podvodno kamenje u samoj kineskoj ekonomiji za širenje opticaja juana u svetu. On smatra da juan zauzima vrlo jake pozicije. Čak i bez obzira na to što tempo rasta kineske ekonomije pada. Relativni pad neće uticati na stabilnost kineske valute. Neće biti rizika prilikom direktnih operacija razmene s drugim valutama. Još jednu garanciju stabilnosti kursa razmene juana predstavljaju zlatne i valutne rezerve Kine u vrednosti od 4 triliona dolara.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom