Vesti

Merkelova protiv promene politike Britanije o migrantima

Izvor: NSPM, BBC, B92

Nemačka kancelarka Angela Merkel navodno je spremna da prihvati da Velika Britanija izađe iz Evropske unije.

Kako prenosi nemački magazin “Špigl”, ona bi između toga i odluke o dozvoli o slobodnom kretanju radnika, prihvatila da EU ostane bez jednog člana.

Takođe se navodi da je Merkelova svesna činjenice da Velika Britanija dolazi do tačke u kojoj nema povratka, a iz Londona za sada nema komentara na takav stav.

Navodno Merkelova ne želi da se saglasi sa namerom premijera VB Dejvida Kamerona da zahteva promenu politike o migrantima.

Kameron je, pre izjašnjavanja o budućnosti VB u Evropskoj uniji, hteo da se pravila EU o migrantima prošire do samih granica, ted a se zabrani ulazak u EU migrantima koji nemaju posao, te ne mogu da sami sebe izdržavaju u prva tri meseca boravka u zemlji članici EU.

“Špigl” navodi da je ovo prvi slučaj da je Merkelova navela da bi VB mogla da napusti Evropsku uniju.

Kako piše nemački list, Merkelova je poručila Kameronu, na marginama samita EU prošlog meseca, da njegovi koraci na ograničavanju priliva imigranata iz zemalja članica, podrivaju osnovne principe evropskog bloka i da se Nemačka, ukoliko se sa takvom politikom nastavi, neće više boriti da zadrži Britaniju u Uniji.

“Po prvi put, Kameron gura svoju državu prema ”tački bez povratka” u smislu članstva u EU, smatraju kancelarka i ministarstvo spoljnih poslova”, navodi “Špigel”, pozivajući se na neimenovane izvore iz nemačke vlade.

Ukoliko Kameron uvede kvotu na građane EU koji odlaze u Britaniju, “to će onda biti to”, prenosi nedeljnik, izjavu izvora iz nemačke vlade.

Prema pisanju “Špigla”, u privatnom razgovoru Merkelove sa Kameronom skoro da nije dotaknuto sporno pitanje, zahteva Unije Britaniji da do 1. decembra u budžet EU uplati 2,1 milijardu evra, što je ta država odbila, preneo je AFP.

Kameron je u obraćanju parlamentu prošle sedmice rekao da su suma koja se zahteva, kao i kratak rok, za Britaniju neprihvatljivi.

Konzervativna stranka britanskog premijera teži da suzbije imigraciju u zemlji, suočena sa povećanim pritiskom britanske Stranke za nezavisnost (UKIP), orjentisane protiv EU, pred izbore.

Prema pravilima EU, građani većine država članica imaju pravo da žive i rade u bilo kojoj drugoj državi članici.

Merkelova je u intervjuu prošlog meseca upozorila da bilo kakve pokušaje “narušavanja fundamentalnih principa slobode kretanja u EU”, evropski partneri Britanije neće tolerisati.

Kameron je pristao da održi referendum o članstvu Britanije u EU 2017. ukoliko pobedi na opštim izborima u maju.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom