Vesti

Putin: Ponovo vidimo pokušaje da se svet razdrobi i povuku linije podele

Izvor: Fond strateške kulture

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Američke Države da je svet zbog njih opasniji jer su u međunarodnu diplomatiju uvele “unilateralni diktat”, a usput je opovrgnuo i tezu da Rusija želi da sagradi novo carstvo i priznao da je pomogao bivšem ukrajinskom predsedniku da pobegne u Rusiju.

U govoru koji je jezikom podsećao na hladnoratovska vremena Putin je krivicu za ukrajinsku krizu sa Rusije prebacio na Zapad, a svoju zemlju prikazao kao snažnu silu koja ne pristaje da moli Zapad da ukine sankcije uvedene zbog te krize.

“Tvrdnje da Rusija pokušava da vrati nekakvo carstvo, da ugrožava suverenitet komšija, neutemeljene su”, rekao je Putin u odmaralištu iznad crnomorskoga grada Sočija grupi stručnjaka za politiku okupljenih u tzv. Klubu Valdaiju.

Upozorio je da Vašington želi da “preuredi ceo svet” u skladu s sopstvenim interesima i da raste opasnost od međunarodnih sukoba.

“Mi nismo prvi počeli”, rekao je Putin.

Odbacivši američke i EU sankcije Rusiji kao grešku, dodao je: “Rusija se neće ni uvrediti niti ikoga i za što moliti. Rusija može sama”.

Putin ne očekuje da će evropske zemlje prestati da kupuju gas od Rusije, jer smatra da tome nema alternative.

“To teško mogu da zamislim”, rekao je ruski predsednik.

EU, koja je Rusiji uvela sankcije zbog krize u Ukrajini, zabrinuta je da bi ove zime moglo doći do poremećaja u isporuci ruskog gasa koji u Europu stiže preko Ukrajine. Po Putinovim rečima, sve je snažnija pretnja od kršenja sporazuma o kontroli naoružanja, pa su nužni razgovori o međunarodno prihvatljivim uslovima za upotrebu sile.

Rojters je ocenio da je u ovom govoru Putin bio najoštriji prema Zapadu otkako je 2000. došao na vlast i da to pokazuje koliko su se Moskva i Zapad udaljili u vezi sa celokupnim nizom pitanja.

Rusija je bivšem ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču pomogla da pobegne iz zemlje kad su ga srušili kijevski nasilni ulični protesti, rekao je Putin.

“Otvoreno kažem: zamolio je da ga odvedemo u Rusiju i učinili smo to”, rekao je ruski predsednik i kritikovao nove prozapadne ukrajinske vlasti što silom guše pobunu na istoku zemlje, umesto da izlazak iz krize traže u pregovorima s rusofonim stanovništvom.

“Ne vidimo želju naših kijevskih partnera da problem odnosa sa jugoistokom zemlje reše političkim procesom, razgovorima”, rekao je Putin.

Šanse za postizanje dogovora o rešenju situacije u Ukrajini još postoje, ali da primena sile može situaciju da odvede u ćorsokak, dodajući da ne vidi želju ukrajinskih vlasti da rešavaju problem uz pomoć političkog procesa.

“Ukoliko, ne daj Bože, opet neko padne u iskušenje da pokuša da upotrebi silu (na istoku Ukrajine) za konačno rešenje tog problema, dovešće situaciju u konačni ćorsokak”, upozorio je Putin na 11. međunarodnom diskusionom klubu “Valdaj”.

Prema njegovim rečima, konflikt u Ukrajini, koji je postao uzrok zahlađenja odnosa Rusije i Zapada, predstavlja primer unutrašnje nestabilne države koja se našla na preseku interesa velikih država, lišene efikasnih mehanizama balansiranja ambicija svetskih aktera, prenela je agencija RIA Novosti.

Najvažniji za Ukrajinu jeste hitan prekid vatre i tek tada je moguće govoriti o dijalogu Kijeva i Donjeckog basena, rekao je Putin. Predsednik Rusije je naglasio da se Moskva zalaže za potpuno poštovanje dogovora iz Minska, a odsustvo želje ukrajinskih vlasti da rešava pitanje političkim procesom predstavlja ključni problem. Pritom je dodao da se dogovori ne poštuju u potpunosti i da se, između ostalog, vojska ne povlači iz nekih naselja, kao ni ustanici, pozivajući se na to da njihove porodice tamo žive.

“Spremni smo da učinimo sve da bi bili ispunjeni dogovori postignuti u Minsku”, rekao je Putin, optužujući Kijev za stalne pokušaje rešavanja problema uz pomoć sile – svrgavanje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča sa vlasti, porast nacionalizma, formiranje specijalnih bataljona nacionalističkog usmerenja, hapšenje nezadovoljnih vlašću na jugoistoku zemlje i vojne akcije u tom regionu.

Izražavajući čuđenje što međunarodna zajednica ne upotrebljava “nekada popularan” termin “prekomerne upotrebe sile” na događaje u Ukrajini, Putin je priznao da je Rusija pomogla Janukoviču da se prebaci na Krim, jer bi njegovo vraćanje u Kijevu bilo suviše opasno.

Podsećajući da je u to vreme bilo ubistava predstavnika Janukovičeve Partije regiona, Putin je rekao da šira javnost za to ne zna. “Ušli su u kancelariju Partije regiona, uzeli tamo tehničke saradnike, ubili i spalili ih u podrumu”, rekao je Putin, dodajući da se Janukovič obratio s molbom kako bi ga prebacili u Rusiju.

“Tražio je da ga dovedemo u Rusiju što smo mi i učinili”, rekao je Putin.

Uzimajući u obzir situaciju u svetu ne smemo odbaciti odustajanje od svih pravila u međunarodnim odnosima. Taj scenario je sasvim izvodljiv, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„A šta nas očekuje, ako izaberemo da živimo bez ikakvih pravila? A na takvu mogućnost ne smemo zaboraviti, ako uzmemo u obzir usijanu situaciju u svetu“.

Ponekad se čini da se Zapad stalno bori sa rezultatima svoje politike, plaća za nju sve veću i veću cenu, izjavio je predsednik Vladimir Putin.

„Ponekad se čini da naše kolege i prijatelji ulažu svu snagu u uklanjanju rizika koje sami stvaraju, plaćaju za to svaki put veću cenu“, izjavio je Putin u svom govoru u međunarodnom diskusionom klubu „Valdaj“ u Sočiju.

„SAD nisu izašle na kraj sa unipolarnim svetom, sada pokušavaju da stvore nešto nalik na kvazibipolarni svet“, nastavio je Putin. „Ispostavilo se da unipolarni svet nije udoban, i da samoproglašeni svetski lider teško njime upravlja. Otud današnji pokušaji – već na novoj istorijskoj etapi – da se stvori nešto kao „kvazibipolarni“ svet, „kvazibipolarni“ sistem kao udoban model za američku vladavinu“, rekao je predsednik Rusije.

„Teroristi jeftino prodaju naftu, a kupci koji je preprodaju finansiraju terorizam“, izjavio je Putin.

„Što se tiče finansijske pomoći terorizmu, to je danas ne samo zarada od narkotika, čija se proizvodnja za vreme međunarodnih snaga u Avganistanu uvećala nekoliko puta, i vi svi to dobro znate. Teroristi dobijaju finansijsku pomoć i od prodaje nafte“, rekao je Putin.

„Kupci nafte koju prodaju teroristi ne razmišljaju o tome da finansiraju terorizam, koji će ranije ili kasnije obuhvatiti i njihovu teritoriju, sejati smrt u njihovom zemljama“, dodao je predsednik.

Sjedinjenim Američkim Državama je svejedno ko će zameniti Sovjetski Savez – Iran, Kina ili Rusija. Svet ponovo pokušavaju da podele i naprave neprijatelja, izjavio je predsednik Vladimir Putin.

„Nije važno ko će u američkoj propagandi zameniti mesto SSSR kao glavnog protivnika. Iran, kao zemlja koja želi da razvija nuklearne tehnologije, Kina, kao prva ekonomija sveta, ili Rusija kao nuklearna sila“.

„Ponovo vidimo pokušaje da se svet razdrobi, pokušaje da se povuku linije podele, da se naprave koalicije ne po principu „za“, već „protiv“ bilo koga, da se stvori neprijatelj kao u vremena hladnog rata. I da se stekne pravo lidera, ili pravo diktata“, dodao je Putin.

Pretenzije na izuzetnost dovode do obratnog efekta, izjavio je predsednik Rusije. „Takvi pokušaji se ne samo kose sa realnošću, već protivreče multipolarnom svetu“, rekao je Putin u svom govoru u međunarodom diskusionom klubu „Valdaj“.

Globalna poslovna zajednica je podvrgnuta pritisku od strane zapadnih vlada, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Zajednički ekonomski projekti, uzajamne investicije objektivno približavaju zemlje, pomažu u amortizaciji postojećih problema u odnosima među državama. Ali globalna poslovna zajednica je sada pod jakim pritiskom Zapada. Kakav biznis, kakav ekonomski napredak, pragmatizam, kada se govori o opasnosti po domovinu, slobodni svet, demokratiju!“

„Formiranje takozvanog policentričnog sveta… samo po sebi nije jačanje stabilnosti. Čak naprotiv – zadatak postizanja globalne ravnoteže se pretvara u tešku mozgalicu, sa mnogo nepoznatih“, izjavio je ruski predsednik na XI sednici međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da sposobnost Islamske države može lako da se objasni, jer su se u redove terorista ulili bivši aktivisti iračke partije BAAS.

U svom govoru na završnoj plenarnoj sesiji XI sednice Međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“, ruski lider je rekao da se Islamska država pretvorila u pravu armiju.

„A odakle dolaze novi regruti? U Iraku su posle svrgavanja Sadama Huseina srušene državne institucije, pa i armija. Još tada smo govorili: obratite pažnju, isterali ste ljude na ulicu. Šta će postati od njih? Ne zaboravljajte da su bili u rukovodstvu velike regionalne zemlje. U šta pretvarate te ljude?“

„I šta je ispalo? Desetine hiljada vojnika i oficira, bivših aktivisti partije BAAS izbačenih na ulicu danas su teroristi. Možda je u tome sposobnost Islamske države? Jer oni su zaista profesionalni sa vojne tačke gledišta“, smatra ruski predsednik.

Rusija ne okreće leđa Evropi, ali mora se uzeti u obzir rastuća uloga Istoka

„Danas čujemo tvrdnje da Rusija navodno okreće leđa Evropi, traži druge partnere, pre svega u Aziji. Želim da kažem da je to apsolutna neistina. Naša aktivna politika u Azijsko-pacifičkom regionu nije počela danas i nije povezana sa sankcijama. Počela je pre više godina. Rukovodili smo se istim čime se rukovode i mnoge druge zemlje, pa i zapadne – Istok ima sve veću ulogu u svetu, u ekonomiji i politici“, rekao je Putin.

„Jednostavno ne možemo da ne obraćamo pažnju na to. Još jednom želim da naglasim da to svi rade. A veći deo naše teritorije je u Aziji. Zašto da u tom slučaju ne iskoristimo svoje prednosti?“

Putin o obojenim revolucijama: duh se oslobodio iz boce

Autori teorije „dirigovanog haosa“ i obojenih revolucija već ne shvataju šta rade, jer se duh oslobodio iz boce, rekao je ruski predsednik.

„Naše kolege su pokušavale da nekako upravljaju tim procesima, koristeći regionalne konflikte, organizujući obojene revolucije u svoje interese. Ali džin se oslobodio iz boce i šta sad s njim raditi izgleda ne znaju ni sami autori dirigovanog haosa. U samim njihovim redovima je nastao haos“, kaže Putin.

Putin: Rusija insistira da se nastave pregovori o smanjenju nuklearnog arsenala

Rusija je spremna za najozbiljniji razgovor „bez dvostrukih aršina“, izjavio je predsednik Putin.

„Insistiramo na nastavku pregovora. Mi nismo samo za pregovore, tražimo nastavak pregovora o smanjenju nuklearnog arsenala. Što manje nukleranog oružja u svetu, to bolje. I spremni smo za ozbiljan razgovor na tu temu“, kaže ruski predsednik.

Uvodeći ekonomske sankcije protiv Rusije, SAD seku granu na kojoj sede, ruše poverenje investitora prema uloženom u američku valutu, izjavio je Putin.

„Budućnost Sjedinjenih Američkih Država u velikoj meri zavisi od poverenja investitora, stranih vlasnika dolara i američkih hartija od vrednosti. To poverenje nestaje. Razočarenje u plodove globalizacije je sada prisutno u mnogim zemljama“, kaže Vladimir Putin.

Već sad sve više zemalja pokušava da se oslobodi zavisnosti od dolara, da stvori alternativne finansijske sisteme, rezervne valute, kaže ruski predsednik.

„Čini mi se da Amerikanci seku granu na kojoj sede. Ne sme se mešati politika i ekonomija, ali upravo to se događa“, istakao je Putin.

Ukrajina nije poslednja zemlja čija je unutrašnja nestabilnost dovela do konflikta koji je uticao na raspored snaga u svetu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Faktori rizika nisu samo protivrečnosti među državama, već i unutrašnja nestabilnost država, posebno kada se radi o zemljama koje se nalazi na granicama geopolitičkih interesa krupnih zemalja ili na granici kulturnih, istorijskih, ekonomskih, civilizacijskih kontinenata. Ukrajina je jedan primer konflikta koji utiče na raspored snaga u svetu. I mislim da taj konflikt nije poslednji“, istakao je ruski predsednik.

Sankcije uvedene protiv Rusije joj smetaju i usmerene su na njenu izolaciju, a kao posledicu, njenu zaostalost, ali svet se kardinalno promenio, izjavio je Putin.

„Tim sankcijama pokušavaju da nam naštete, da blokiraju naš razvoj, da nas gurnu u političku, ekonomsku i kulturnu samoizolaciju. Ali, želim da naglasim, da se svet kardinalno promenio“, rekao je Putin učesnicima diskusionog kluba „Valdaj“.

Putin veruje u normalizaciju rusko-ukrajinskih odnosa. „To je neizbežno“

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin računa da će se rusko-ukrajinski odnosi normalizovati, jer je to neizbežno. „Veoma se nadam normalizaciji odnosa i meni se čini da je to neizbežno“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da nikada nije sumnjao u suverenitet Ukrajine.

„Što se tiče mog ličnog odnosa prema Ukrajini kao prema suverenoj državi, nikada nisam sumnjao u to da se radi o savremenoj, suverenoj evropskoj državi. Druga je stvar što je istorija formiranja Ukrajine u njenim sadašnjim granicama prilično složen proces“, rekao je ruski predsednik pred učesnicima međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj.

Predsednik je podsetio da je Novorusija istorijski naziv jednog regiona sa centrom u Novorosijsku.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom