Vesti

Evo Morales ponovo izabran za predsednika Bolivije

Izvor: Blic, Beta

Bolivijski predsednik Evo Morales proglasio je danas njegovu pobedu na predsedničkim izborima i pobedu vladajućeg Pokreta za socijalizam na izborima za poslanike parlamenta, ističući da je to pobeda “antiimperijalista i antikolonijalista” koju posvećuje narodima koji se bore protiv imperijalizma i bivšim latinoameričkim liderima Fidelu Kastru i Ugu Čavesu.

– Ovo je bila debata o dva modela: nacionalizaciji i privatizaciji. Nacionalizacija je pobedila sa više od 60 odsto podrške – rekao je Morales hiljadama pristalica sa terase predsedničke palate, dodajući da je pobeda “trijumf antiimperijalista i antikolonijalista – preneo je Rojters.

Britanska agencija navodi da dok zvanični rezultati jučerašnjeg glasanja još pristižu, ankete sa birališta pokazuju da je 54-godišnji Morales sa približno 61 odsto glasova porazio njegova četiri protivkandidata i lako osvojio treći mandat na mestu šefa države.

Glavni protivkandidat Moralesa biznismen Samuel Dorija Medina, lider Fronta nacionalnog jedinstva osvojio je 24 odsto glasova, a na trećem mestu bivši predsednik Bolivije Horhe Kiroga iz Hrišćansko-demokratske partije, za kog je prema preliminarnim rezultatima glasalo devet odsto birača.

U svim većim gradovima hiljade Moralesovih pristalica počele su da slave pobedu, ne čekajući zvanične rezultate, javila je RIA Novosti.

Prvi bolivijski predsednik iz redova autohtonog indijanskog naroda Ajmara i bivši uzgajivač koke, do sada je pobedio na izborima 2005. i potom 2010. godine.

Više od 6,2 miliona Bolivijaca juče je odlučivalo ko će od pet predsedničkih kandidata zauzeti čelnu poziciju u državi i mesto potpredsednika i biralo 130 poslanika Predstavničkog doma i 36 u Senatu.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom