Vesti

Rusija izlazi iz dolara i snažno uvećava zlatne rezerve

Izvor: Ruski vjesnik

Rusija je naglo povećala otkup zlata na svetskom tržištu i tokom poslednjih pet meseci značajno popunila zlatne rezerve, prenose ruski mediji, pozivajući se na informacije japanskog ekonomskog dnevnog lista NIKKEI.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, ukupna količina zlatnih rezervi RF krajem avgusta iznosila je 1112,5 tona, što je za 77 tona više nego u januaru. Prema količini zlatnih rezervi Rusija je već nadmašila Kinu (1 054 tone) i Švajcarsku (1 040 tona). Pritom je udeo ovog plemenitog metala u ukupnim rezervama zemlje porastao sa 8,3% na 9,8%.

Trenutno više zlatnih rezervi od Rusije imaju samo SAD (8 100 tona), Nemačka (3 300 tona), Italija (2 450 tona) i Francuska (2 435 tona).

Prema podacima nemačkog dnevnog lista Die Welt, Rusija se otkupom zlata bavi već nekoliko godina, počevši od krize 2008., i to čini bez mnogo publiciteta.

Ovaj list piše da 70% rezervi Rusije čine dolari i euri. Prema mišljenju stručnjaka, povećavajući procenat zlata u ukupnim rezervama, banka Rusije smanjuje udeo američkog dolara i jedinstvene evropske valute. Dugi niz godina isto to čini i Kina, koja ima najveće dolarske rezerve na svetu.

Kako smatraju stručnjaci ovog lista, glavni razlog što Rusija dolare i evre zamenjuje zlatom je nepoverenje u američki dolar i neizvesnost ekonomskog i političkog položaja SAD-a u celini.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom