Vesti

Bajden: Zemlje EU su uvele sankcija Rusiji pod pritiskom SAD

 Izvor: Balkan voice, Ruski vjesnik

Zemlje Evropske unije nisu imale nameru da uvedu sankcije prema Moskvi, ali su ove mere preduzele pod snažnim pritiskom Sjedinjenih Država, izjavio je potpredsednik SAD Džozef Bajden u obraćanju studentima na Univerzitetu Harvard u državi Masačusets, a prenosi agencija ITAR-TASS.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države su Rusiju postavile pred „jednostavan izbor: ispoštujte suverenitet Ukrajine ili ćete se suočiti sa ozbiljnim posledicama“. „To nam je omogućilo da ujedinimo glavne ekonomski razvijene zemlje, kako bismo primorali Rusiju da plati realnu cenu svojih postupaka“, nastavio je Bajden.

Prema rečima Bajdena, Amerika je „na sebe preuzela liderstvo“ i predsednik SAD je insistirao da se uvedu antiruske sankcije, „ponekad je čak morao Evropu da stavi u nezgodan položaj, kako bi ona, uz rizik da će pretrpeti ekonomske gubitke, počela da deluje sa ciljem da se Rusija kazni“.

SAD je svestan da sankcije prema Rusiji nanose štetu evropskim zemljama, ali zahteva od EU da se ne buni protiv tih mera, izjavila je pomoćnica američkog državnog sekretara Victoria Nuland, a prenosi RIA Novosti.

„Mi danas trebamo podržavati solidarnost s Ukrajinom i jedinstvo transatlanske zajednice. Nije lako realizirati sankcije. Mnoge zemlje plaćaju za to visoku cenu. Mi to znamo“, izjavila je Nuland na forumu o strateškom dijalogu između SAD-a i zemalja Centralne Evrope.

„Međutim, istorija pokazuje da se još veća cena plaća za inertnost i podeljenost kada se suočimo s odlučnim agresorom. To nam govori istorija Centralne Evrope. Prema tome, kada lideri padnu u iskušenje da daju izjave koje narušavaju naše odlučno stremljenje, zamolila bih ih da se prisete svoje vlastite nacionalne istorije, kao i vlastite želje da ih susedi podržavaju“, izjavila je Nuland.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom