Vesti

Van I: Događaji u Hongkongu su unutrašnja stvar Kine i nemaju nikakve veze sa SAD

Izvor: RTS, Fakti

Šef kineske diplomatije Van I poručio je Vašingtonu da protesti u Hongkongu „nemaju nikakve veze sa SAD”. Drugim rečima: da gleda svoja posla, a da se u unutrašnje stvari Kine ni izjavama ne meša.

„Vlada Kine tvrdo i jasno izražava svoju poziciju: stvari Hongkonga su unutrašnja stvar Kine. U Hongkongu su u toku nezakonite akcije. Verujem da ni u jednoj zemlji ne bi dozvolili da se takvim akcijama narušava javni red” – naglasio je I pred svoj susret sa Džonom Kerijem.

I se oglasio nakon što je portparol Bele kuće Džoš Ernest saopštio da „SAD podržavaju legitimne zahteve baroda Hongkonga” i pozvao vlast da bude suzdržana, a demonstrante da „mirno protestuju”. Ernest je čak naglasio da Vašington podržava zahtev učesnika demonstracija da se šef administracije Hongkonga bira jer bi to „podiglo legitimnost predsednika vlade Hongkonga”.

Učesnici akcije Occupy Central od minule subote blokiraju biznis-centar grada. Pokušali su već i da se probiju prema kompleksu vladinih zgrada.

Već ima nekoliko desetina uhapšenih.

Kijeski mediji Occupy Central smatraju – novom američkom „obojenom revolucijom” u pokušaju…

—————

Vlasti u Pekingu upozorile da bi u Hongkongu mogao nastati haos ako se prodemokratski protesti u toj poluautonomnoj kineskoj oblasti nastave.

Demonstranti su od lidera u Hongkongu tražili da danas podnesu ostavku i najavili da će u suprotnom pojačati svoj protest i okupirati nekoliko važnih vladinih zgrada, javlja Beta.

U izveštaju na kineskoj državnoj televiziji sinoć je upućena poruka svim stanovnicima Hongkonga da treba da podrže vlasti u naporima da se ponovo uspostavi red.

Kineski državni listovi, glasila Komunističke partije Kine, u komentarima navode da “vladavina prava mora da se očuva kako bi se osigurao zdrav razvoj demokratije i politike u Hongkongu”.

Ulični protesti protiv vlasti i nedavne odluke vlade Kine da ograniči izborne reforme za prve izbore lidera Hongkonga, počeli su u petak, a organizovali su ih studenti.

Kineske vlasti ranije su obećale da će u Hongkongu 2017. godine biti organizovani izbori, ali su kasnije saopštile da će prethodno biti neophodno da kineski Odbor za imenovanje odobri listu kandidata.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom