Vesti

Peter Koenig: Sankcije protiv Rusije zasnivaju se na lažima

Izvor: Standard, Peter Koenig

Otkako je BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) iskazao svoje jedinstvo formiranjem razvojne banke, cionističko-anglosaksonski kalifat pokušava da ih podeli. BRIKS čini oko 45 odsto svetske populacije i skoro 30 odsto BDP. Njegova ideja je da lansira zajedničku valutu koja će u potpunosti biti nezavisna od američkog dolara i njegove pohlepne privrede.

U međuvremenu, brojne zemlje bi da se pridruže BRIKS-u, poput Argentine, Malezije, Irana, Venecuele, Mongolije, sa kojima bi ta organizacija činilia trećinu svetskog BDP i polovinu stanovništva.

Iz toga BRIKS crpe snagu koja može da prevaziđe SAD i Evropu zajedno. Sama Kina ne samo da je najveća svetska privreda već i dominira azijskim tržištem od 4,2 milijarde ljudi, koje obuhvata 60 odsto svetske populacije tržišne težine od 20 biliona dolara, što je ekvivalent američkom BDP od 25 biliona, dok se kupovna moć procenjuje na 17 biliona. Azija beleži prosečnu stopu rasta od osam odsto u poslednjih par godina, dok Zapad tapka u mestu sa svojih jedan odsto.

Nema razloga da se BRIKS oseća ugroženim pred SAD ako su u stanju da učvrste svoje jedinstvo političkom i ekonomskom solidarnošću, kao i usklađivanjem trgovinske politike. Biće još bolje ako odviknu svoje privrede od dolara.

Obama je navodno vrlo sposoban. Sa svojim službama pravi novi kalifat, poput ISIS (Islamske države Iraka i Sirije), zatim ih bombarduje uveravajući svet da su oni neprijatelji. Dozvoljava im da obezglavljuju zapadne novinare i tajno finansira njihove krstaške ratove na Bliskom Istoku zarad energetike i dominacije – krstaške ratove iz vrhovnog kalifata Bele kuće.

KRATKOVIDI NEOLIBERALI

Vašingtonski kalifat ima svoju malu armiju „mučeničkih nacija“, koje se bore i pate za njega, poput 28 članica Evropske unije, koje predvode cionističko-hrišćanski poslušnici. Oni rade ono što Vašington nalaže. Većina njih su pro forme deo NATO, još jedne organizacije koju vodi Bela kuća na čijem čelu je Rasmusen, glavna Obamina marioneta u Evropi.

Naravno, Kalifat uvek ima spremne sankcije za neposlušne, pogotovu one sankcije koje pogađaju i one koji to nisu. Najnovije sankcije programirane protiv Putina i Rusije teške su milijarde dolara i zasnivaju se na neistinitim tvrdnjama i čistim lažima. Zanimljivo je da su sankcije Rusiji, koje je uveo vrhovni komandant a koje provode njegovi evropski poslušnici, naišle na odgovor Rusa, koji su blokirali uvoz poljoprivrednih dolara, što farmere košta milijarde, ostavljajući ih sa trulim voćem i povrćem. I to je jedna od posledica sankcija.

Neoliberali su kratkovidi, opsednuti pohlepom, brzim satisfakcijama i snom o potpunoj dominaciji, između ostalog, i svetskim resursima, novcem i ljudima. Ali njihov Kalifat je osuđen na propast zato što mogu da lažu i obmanjuju neke ljude neko vreme, ali ne mogu sve ljude sve vreme. Zapravo, plima se menja – mračan oblak nadvio se nad zapadnom ratnom mašinom. Većina evropskih mezimaca, među kojima Nemačka i Francuska, a i oni noviji poput Poljske, Češke i Mađarske već oklevaju sa sankcijama. Zato što osete bol.

Cionističko-anglosaksonskom kalifatu su potrebni ratovi kako bi preživeo. Njegova ekonomija zasniva se na proizvodnji oružja i uništavanju. Svetski mir srušio bi tu ekonomiju.

Kako bi postigao svoj cilj, Kalifat koristi taktiku staru hiljadama godina – zavadi pa vladaj. Propagandom i lažima vrednim milijarde dolara Obama i njegovi čankolisci zbunjuju narode širom kontinenata, napadaju im zdrav razum, a onda ih razdvajaju sekirom. Saveznike, susede, zajedničke kulture, porodice. Prijatelje pretvaraju u neprijatelje.

Zapamtite, novac ima sopstvenu vrednost, a ne papir na kojme je odštampan. Zato se slobodno proizvodi „kvantiativno opuštanje“ (Quantitative Easing, QE), što je zbunjujući eufemizam za stvaranje duga koji se drži kao novčana rezerva u riznicama svih zemalja širom sveta.

Isto se događa kada se finansira beskonačna ratna mašinerija. Slobodno štampanje novca postalo je razonoda koja opravdava ratove, masovna ubistva i okupaciju resursa i naroda. I to će trajati sve dok ostatak sveta to bude dozvoljavao, ali već sad to je fenomen koji bledi. Pre 10-15 godina gotovo 90 odsto novčanih rezervi bilo je iskazivano u dolarima. Danas je ta brojka spala na 60 odsto.

AKCIJA PROTIV BRAZILA

Zavadi pa vladaj je taktika koju Kalifat planira da primeni i na BRIKS. Počevši sa Brazilom, SAD klevetama pokušava da ukalja Dilmu Rusef (brazilsku predsednicu) i ocrni brazilsku privredu. Ona je optužena za korupciju i nepotizam, dok se za privredu priča da je u dugu u visini od 80 odsto BDP. Ipak, isti ti klevetnici ne govore da je, zahvaljujući privatnom dugu, brazilski BDP u poslednjoj deceniji povećan za 30 odsto. Takođe ne pominju kako spoljni dug iznosi manje od 57 odsto BDP, dok je američki 101, a nemački 87 odsto BDP.

Ukratko, Brazilu dobro ide. Ali majstori medijske propagande uspeli su da snize rejting Rusefove do tačke kad je njen reizbor doveden u pitanje. I to je tačno ono što Vašingtonski kalifat želi.

Zamislimo privrednu trku između zapadnog kalifata i BRIKS. Uz BDP od 30 odsto i polovinu svetskog stanovništva, dug BRIKS je manji od 45 odsto po stanovniku (prognoze za 2014 – Brazil 56 odsto, Rusija 13, Kina 22, Indija 67, Južna Afrika 46 odsto). Dug Amerike je 101 a evrozone 92 odsto.

Jasno je da BRIKS nema razloga da se plaši Zapadnog kalifata i njegovih potencijalnih sankcija. Ipak, cionističko-anglosaksonska imperija kontroliše svetski monetarni sistem. Federalne rezerve (FED), Vol Strit, Evropska centralna banka i MMF, koji je produžena ruka FED, kao i Banka za međunarodna poravnanja (BIS) drže zapadne ekonomije kao taoce. Oni finansiraju ratnu mašinu SAD i NATO. Zapadni cionističko-anglosaksonski kontrolori finansijskog sistema žude za svetskom dominacijom, dok vrhovni komandant i ubica Obama proizvodi naoružanje i podržava bankarske kartele.

Stoga je krajnje vreme da BRIKS nastavi sa kreiranjem sopstvene valute, koja će biti potpuno nezavisna od dolara i Vol Strita. Ekonomska isplativost tog projekta je dva do tri puta veća nego sa američkim dolarom.

ŠOS PROTIV NATO

Biće potrebne privremene mere da se zaustavi zapadni buldožer. Rusija, Kina i mnoge druge države već trguju u svojim matičnim valutama, dok naftom i gasom trguju u nedolarskim valutama, što je mera koja će umanjiti vrednost dolara i njegovu potražnju. Rusija i Kina su spremne da izdaju zajedničku valutu, kojoj se mogu pridružiti i druge zemlje, tj. one koje su voljne da se oslobode okova nasilničkog zapadnog monetarnog sistema.

NATO, vojno krilo zapadnog kalifata, 3. i 4. septembra organizovao je samit u Velsu. Prema sopstvenom priznanju, to im je bio najvažniji sastanak od raspada SSSR. Prisustvovalo je 60 državnika, a 28 njih bili su šefovi članica NATO. Ključni razlog sastanka bila je demonizacije Rusije, ključnog člana BRIKS, i to se realizovalo lažima koje teško da imaju konkurenciju u svetu obmane. Konačan izveštaj je toliko besmislen da Rusija i ne treba da odgovara na njega.

Vrlo je jasno: posle 65 godina postojanja i pravljenja katastrofa po svetu, NATO treba novi identitet, novi hladni rat ili, još bolje, direktan rat sa Rusijom zarad „evropske bezbednosti“. Zato Kalifat u svom, nadamo se, poslednjem neskrivenih poteza od Evrope zahteva da podigne ulog – da svaka zemlja uloži dva odsto BDP u NATO i da tako dozvoli vojno-industrijskom kompleksu da dovuče još oružja u NATO baze po Evropi. Rečju, Evropu čine ranjivom pred ruskom odbranom jer narodi Evrope su na prvoj liniji fronta. Izgleda da evropski lideri nisu svesni te opasnosti.

Ali ima nade. Pepe Eskobar je rekao: „Glavni septembarski događaj nije samit NATO, već samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Na inicijativu Rusije i Kine, Indija, Pakistan, Iran i Mongolija biće pozvani da budu stalni članovi.“

Samit ŠOS je prvi korak u stvaranju svetskog poretka, ali ne „jednog svetskog poretka“ koji zagovara Cionističko-anglosaksonski kalifat, već korak u pravcu novog sveta, daleko od zelenaškog finansijskog i monetarnog sistema. Daleko od želje Vašingtona za potpunom dominacijom, biće to novi svet suverenih država.

Piter Kenig (Peter Koenig) je ekonomista koji je nekad radio za Svetsku banku. Radio je širom sveta i na polju zaštite životne sredine i vodnih resursa. Redovno piše za The Global Research, Glas Rusije i RIA Novosti

Preveo ANDREJ CVIJANOVIĆ

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom