Vesti

NSA ima tajni pristup nemačkim telekomunikacionim gigantima

Izvor: Tanjug

Američke i britanske obaveštajne agencije imaju mogućnost da tajno pristupaju informacijama koje poseduju nemački telekomunikacioni giganti, prenosi nedeljnik „Špigl”.

Američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) i njen britanski pandan GC HQ uz pomoć programa poznatog kao „Mapa blaga”, dolaze do informacija koje nemačke telekomunikacione kompanije poseduju na individualnim računarima i takozvanim pametnim telefonima.

„Mapa blaga”, o kojoj je prošle godine pisao i „Njujork tajms” na osnovu podataka koje je otkrio bivši obaveštajac Edvard Snouden, može da prikupi između 30 do 50 miliona adresa koje internet provajderi poseduju – informacije koje otkrivaju vlasnika i trenutnu lokaciju računara ili mobilnog uređaja.

„Špigl” upozorava da te informacije mogu da budu upotrebljene za planiranje sofisticiranih sajber napada, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Prema pisanju nedeljnika, na meti napada mogli bi da se nađu najveće nemačke telekomunikacione kompanije poput – „Dojče telekoma”, „Netkolonja”, „Stelara” i „Cetela”.

Predstavnici kompanija „Dojčetelekom” i „Netkolonj” su u izjavama „Špiglu” naveli da nisu „identifikovali bilo kakav dokaza manipulacije ili spoljnjeg ulaska u njihove mreže”.

Šef IT sektora „Dojčetelekoma” rekao je da bi pristup stranih tajnih službi „našoj mreži bio u potpunosti neprihvatljiv”.

Curenje podataka iz NSA, koje je omogućio Snouden, otkrilo je špijuniranje američkih vlasti u neverovatnim razmerama.

Među obelodanjenim informacijama je i ta da je NSA prisluškivala mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kao rezultat diplomatsko-špijunskog skandala sa dve strane Atlantika usledio je zahtev Berlina da službenik američke ambasade zadužen za obaveštajne poslove napusti Nemačku.

I kancelarka Merkel je zatražila od Vašingtona dodatna obaveštenja u vezi sa navodnim špijuniranjem.

Osim Nemačke, i drugi tradicionalni saveznici SAD su izrazili ogromno nezadovoljstvo povodom tvrdnji koje je izneo Snouden.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom