Vesti

Šojgu: Kijev snosi punu odgovornost za tragediju malezijskog putničkog aviona

Izvor: RTS, Tanjug

U prvom zvaničnom izveštaju holandskih veštaka navodi se da je malezijski avion oboren sredinom jula na istoku Ukrajine pogođen je u letu “velikim brojem projektila izuzetne brzine”, što je letelicu izlomilo na komade.

Izveštaj je sačinio holandski Istražni biro za bezbednosti, zadužen za istragu pada malezijskog aviona.

“Let MH17 boinga 777-200 ‘Malezija erlajnza’ raspao se u letu, verovatno zbog strukturalnih oštećenja koje je izazvao veliki broj projektila velike snage koji su spolja pogodili letelicu”, navedeno je u izveštaju.

Holandski veštaci, kako su i najavili, nisu naveli da li je avion na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur oboren raketom, kao ni ko bi mogao da bude odgovoran za nesreću.

Boing 777 “Malezija erlajza” oboren je 17. jula iznad oblasti koju su na istoku Ukrajine držale proruske snage. U nesreći je stradalo svih 298 putnika i članova posade.

Konačni izveštaj očekuje se u roku od godinu dana od nesreće.

“Preliminarni rezultati istrage ukazuju da je razlog pada aviona došao spolja. Biće potrebna dodatna istraga kako bi ses većom preciznošću utvrdio uzrok nesreće. Odbor za bezbednost veruje da će dodatni dokazi biti dostupni istražiteljima u predstojećem periodu”, rekao je šef Odbora Tjibe Justra.

Zbog sukoba na terenu, istražitelji nisu posetili mesto pada aviona, već su proučavali fotografije, zapise rada i “crnih kutija” – registratora podataka o letu i radu ključnih uređaja aviona i i registratora razgovora u pilotskoj kabini, koji nisu pokazali da je bilo bilo kakvi tehničkih problema, niti vanredne situacije.

“Forenzička istraga biće sprovedena ukoliko olupina bude mogla da se izmesti” iz područja sukoba u Ukrajini, objašnjava se u izveštaju.

————–

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ocenio je danas da Kijev snosi punu odgovornost za tragediju malezijskog putničkog aviona nad istočnom Ukrajinom.

“Do nesreće je došlo u vazdušnom prostoru Ukrajine, koja je za njega u potpunosti odgovorna”, rekao je Šojgu u Moskvi na sastanku sa ministrom odbrane Malezije Hišamudinom Huseinom.

Šojgu je dodao da je tragedija malezijskog aviona mogla biti izbegnuta da Ukrajina nije pribegla vojnom rešenju svojih problema.

On je, takođe, rekao da je njegovo ministarstvo spremno da pomogne Maleziji u istrazi o rušenju aviona nad istočnom Ukrajinom.

“Spremni smo da pružimo svaku neophodnu pomoć i podršku u istrazi uzroka tragedije”, rekao je Šojgu i dodao da bi rezultati istrage trebalo da budu javno objavljeni.

Ministar Husein stigao je u Moskvu da bi razgovarao o istrazi o obaranju aviona “Malezija erlajnza” MH17, u kojoj je 17. jula poginulo 298 osoba.

Holandski stručnjaci saopštili su da je avion Malezija erlajnsa MH17 pogođen tokom leta “brojnim objektima koji su probili avion velikom brzinom”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom