Vesti

Španija potrošila milijardu eura pripremajući se za nemire

Izvor: Advance

Vlasti Španije smatraju da bi ove jeseni moglo doći do erupcije nezadovoljstva stanovništva koje još uvek trpi pod merama štednje, a nezaposlenost je izuzetno visoka – naročito kod mladih gde iznosi 53,8%, što je najviša stopa u Evropi.

Vlasti u Madridu su stoga odlučile, u zemlji snažno pogođenoj finansijskom krizom, potrošiti gotovo 1 milijardu eura na opremu za interventnu policiju. Ovo su jasni indikatori da se sprema vruća jesen u Španiji, a sama vest nedvosmisleno će izazvati još veći gnev kod mnogih.

Kupovali su se štitovi, zaštitni oklopi, a ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo je kamione s vodenim topovima koji predstavljaju meru koja se zadnji put intenzivno koristila u vreme španske diktature, ali ne toliko zadnjih godina.

Socijalistički političar iz opozicije, Antonio Trevin, rekao je kako ovi potezi vraćaju Španiju “u vreme koje bismo najradije zaboravili”. No, ministarstvo unutrašnjih poslova brani svoju odluku te ističu kako je nabavka vodenih topova nužna “imajući u vidu aktuelnu socijalnu dinamiku”.

S druge strane brojne grupe demonstranata već najavljuju masovne proteste, jedna od njih je i grupa Coordinadora 25-S, koja je nastala iz Indignados pokreta. “Pozivamo na jesen konfrontacije s vlastima i institucijama”, poručuju iz grupe.

Protesti će se takođe održati i protiv vladinih mera koje se odnose na zabranu abortusa u Španiji, ali i predloga zakona prema kojem bi se nedozvoljeni protesti kažnjavali sa do 600,000 eura kazne (!). Nadalje, nekoliko meseci nakon što je kralj Juan Carlos abdicirao te prepustio tron svom sinu Felipeu VI, demonstranti zahtevaju referendum o monarhiji. Tu je takođe i Katalonija koja traži svoju nezavisnost.

Organizacija Amnesty International ističe kako je masovna kupovina interventne opreme zabrinjavajuća. “U Grčkoj imamo dokumentovane slučajeve u kojima ovi vodeni topovi, kada se koriste iz blizine, mogu prouzrokovati teške povrede”, rekao je predstavnik AI-a za Španiju, Angel Gonzalo.

Nadalje, ista organizacija je u aprilu ove godine objavila izveštaj u kojem se ističe kako se vlasti Španije koriste zastrašivanjem i prekomernom policijskom silom kako bi ograničili prava protestanata.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom