Vesti

Da li je moguć raspad Velike Britanije?

Izvor: Politika

Udarna vest u britanskim medijima izazvala je pravi šok – prema najsvežijim istraživanjima javnog mnjenja agencije Jugov (YouGov), koje je objavio „Sandej tajms”, 51 odsto Škota podržaće na referendumu 18. septembra kampanju za otcepljenje i odlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva, dok će 49 procenata biti protiv (ne uzimajući u obzir neodlučne birače). Ovo je zvanično prvi put od kada traje kampanja „unionista” i „separatista” da su ovi drugi u prednosti i da je Škotska nacionalna partija povećala šanse za pobedu svoje opcije.

Iako se može reći da razlika od samo dva procenta nije sto posto pouzdan pokazatelj, jer se nalazi u okviru mogućnosti za statističku grešku, rezultati su za London svakako zabrinjavajući, posebno ako se ima u vidu da su početkom ovog meseca „unionisti” ubedljivo vodili.

Slika koju je objavio „Sandej tajms” i u elektronskom izdanju, na kojoj se vide kraljica Elizabeta i princ Čarls zabrinutih izraza lica, slikovito opisuje ono što je kraljica izjavila: da je apsolutno užasnuta mogućnošću da se Škoti izjasne za nezavisnost. Uz to, tražila je, kako piše list, da je od sada svakodnevno obaveštavaju o najnovijim vestima u vezi s referendumom.

U očajničkom pokušaju da u poslednjem trenutku spase situaciju i predupredi moguću ustavnu krizu reagovao je Džordž Ozborn, britanski ministar finansija, i najavio da će u narednih nekoliko dana London ponuditi Škotskoj značajniju autonomiju na poljima poreza, fiskalne autonomije, javnih rashoda, socijalnih davanja, preneo je Bi-Bi-Si a piše „Gardijan”. Njegova i računica britanskog premijera Dejvida Kamerona je jasna – na taj način moguće je izbeći katastrofu i dati Škotima najbolje što mogu da imaju ako ostanu u zajednici, imajući razumevanja za njihovu jasnu želju za većom samostalnošću.

Škotsko „ne” otcepljenju odmah bi pokrenulo sprovođenje ovih mera, naglasio je Ozborn i dodao: Ako tako budu glasali dobiće najbolje od oba sveta. Gordon Braun, bivši britanski premijer, obećao je javno da će, ukoliko ishod referenduma bude pozitivan za celovitost zajednice, lično povesti debatu u parlamentu o davanju većih ovlašćenja Škotskoj, čija teritorija inače čini trećinu kopnene teritorije Velike Britanije.

„Paket u poslednjem momentu” predstavlja značajnu promenu tona vlade u Londonu, ostaje još samo da se vodeće političke partije dogovore dokle će se tačno ići u ustupcima. Ova ponuda, kažu analitičari, veoma je slična onoj koju je kanadska vlada dala Kvebeku 1995, što je tada urodilo plodom.

Alister Darling, prvi čovek „unionista”, zabrinjavajuće rezultate nazvao je „zvonom za buđenje svima, pogotovo onima koji su mislili da je ishod referenduma već unapred odlučen”, piše „Obzerver” i prenosi rezultate istraživanja agencije „Panelbejs” (Panelbase) – 52 odsto ispitanih reklo da će se odlučiti da kaže „ne” otcepljenju a 48 odsto izabralo je „da” (takođe ne računajući neodlučne glasače). Kolumnista ovog lista Majk Smitson podseća da se u nedelji koja je pred nama mogu očekivati istraživanja još renomiranih agencija jer se njihova tehnika ispitivanja i ciljne grupe koje su uzete u razmatranje razliku od agencije Jugov.

Ono što se svako može reći, bez obzira na istraživačke tehnike, jeste sledeće: žene se više od muškaraca odlučuju za ostanak u zajednici i, što su starije, to se sve više protive promeni a uz to ih je, bar kada je starija populacija u pitanju, više nego njihovih vršnjaka muškaraca. Smitson, zato, smatra da će glasovi populacije iznad 60 godina biti ključni na ovom referendumu. Kako dodaje, prognoziranje, ipak, otežava i to što je teško naći relevantne podatke za upoređivanje osim onih iz već pomenutog Kvebeka, kada su „separatisti” u dan za glasanje ušli s prednošću od čak 7 odsto i na kraju dana izgubili.

Oglasio se i neimenovani visoki zvaničnik Evropske komisije, koji je izdao saopštenje u kojem se Škotska upozorava da će, ukoliko postane samostalna, morati da čeka najmanje pet godina pre nego što se vrati u Evropsku uniju (čiji je inače veliki zagovornik) i da bi glasači morali s tim da računaju pri odlučivanju. Ovo je u direktnoj koliziji s tvrdnjama Aleksa Salmonda, premijera Škotske i lidera „separatista”, koji smatra da će o svom statusu i uslovima nezavisna Škotska moći da pregovara unutar EU.

Mediji su posebno „prozvali” Eda Milibanda, lidera laburista, pošto je u intervjuu datom „Skotiš mejlu” pretio da će, ukoliko Škoti budu glasali za nezavisnost, tražiti da se uvede pogranična policija i pasoška kontrola između Škotske i ostatka Velike Britanije.

Rupert Mardok, šef kompanije „Njuz korp” (News Corp), tvitovao je neposredno pred objavljivanje ovih novih rezultata da će glasanje, ma kakav ishod da bude, uzdrmati Veliku Britaniju i da će pokazati da se za svačim može posegnuti.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom