Vesti

Kanada otvoreno preti Rusiji na Arktiku

Izvor: Tanjug

Kanada je spremna za konfrontaciju sa Rusijom ukoliko zvanična Moskva proširi svoje ambicije vezano za region Arktika, izjavio je kanadski ministar spoljnih poslova Džon Berd.

On je u intervjuu za danski list “Berlingske” rekao: “Mi smo veoma zabrinuti, ali i odlučni da branimo suverenitet Kanade na Arktiku. Za nas je to strateški prioritet, prenela je Raša tudej.

“Vezano za militarizaciju tog područja kojoj smo mogli da svedočimo, više bismo voleli da napetost bude ublažena, ali jasno je da ćemo braniti naš suverenitet”, istakao je Berd.

Rusija je prošle godine ponovo otvorila dugo vremena zatvorenu vojnu bazu u Novosibirskom arhipelagu, uz severoistočnu obalu Rusije. Moskva je u tu bazu kasnije poslala i ratne brodove i ledolomce, koji sada čine stalni odbrambeni sistem.

Moskva i Otava su početkom leta već jednom razmenile oštre reči kad se, prema navodima kanadskih vlasti, ruski bombarder previše približio kanadskom vazdušnom prostoru, pa je vlada u Otavi morala da pošalje borbene avione.

“Već decenijama svedočimo ruskim provokacijama na Arktiku, tako da to nije ništa novo”, rekao je Berd i dodao: “Mislim da ne treba da budemo previše mirni, pošto smo od dolaska predsednika Rusije Vladimira Putina na vlast videli postepeno povećanje agresivnosti njegove vlade prema susedima i postepeni rast vojne odlučnosti te zemlje.”

„Islamska država“ je pretnja civilizovanom svetu

Ministar inostranih poslova Kanade Džon Berd (John Baird) upozorava na opasnost priželjkivanja kraha SAD kao vodeće sile i ocenjuje da je “Islamistička država” (IS) pretnja po čitav civilizovan svet.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”, objasnio da međunarodna zajednica mora shvatiti da se nad SAD nalazi senka rata u Iraku, što se videlo i pre godinu dana u američkim debatama posle masakra otrovnim gasom u Siriji.

“Postoji snažna izolacionistička struja u SAD”, smatra Berd.

On je kazao da Kanada ceni američko vodstvo i da želi da SAD dalje šire svoje vrednosti.

“Ko priželjkuke američki krah trebalo bi da bude obazrih šta želi, jer posledice niko ne želi”, podvukao je Berd.

Ukazavši da IS predstavlja pretnju po ceo civilizovan svet Berd je, upitanm da li Bašar Asad može biti partner u borbi protiv ove grupe ekstremista, kazao da se trenutno pokušava naći odgovor na to.

“Međutim ne sme se zaboraviti da je Asad čovek koji je gasom trovao sopstveni narod”, istakao je on.

Vezano za Iran Berd je naglasio da Kanada ima niz suštinskih problema sa tom zemljom.

“Kao prvo Iran finansira međunarodni terorizam. Kao drugo krši ljudska prava, a treće ima zabrinjavajući nuklearni program. Ako Iranci žele da koriste nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe ne moraju bogatiti uranijum, nije im potrebna niti jedna centrifuga”, objasnio je on.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom