Izvor: Advance

Sukobi u američkom gradu Ferguson postali su sinoć još i intenzivniji. Izvori ističu kako policija napada mirne protestante i ispaljuje u njih suzavac.

Prema poslednjim informacijama guverner savezne države Missouri, u kojoj se nalazi Ferguson, Jay Nixon, potpisao je odredbu o slanju nacionalne garde u Ferguson.

Do eskalacije je došlo nakon što je policija ubila jednog crnog mladića, Michaela Browna (18) sredinom prošle sedmice. Obdukacija je pokazala kako su ga likvidirali sa 6 hitaca. Svedoci ističu kako je Brown držao ruke u vazduhu u trenutku kada su u njega ispaljeni hici.

Stanovništvo Fergusona se pobunilo i ustalo protiv policijskog režima. Ubistvo Browna bila je kap koja je prelila čašu. Grad sada izgleda poput ratne zone, a policija više liči na vojsku nego na policiju. U gradu su doveli oklopna vozila i vojnu opremu. Uveden je policijski čas, a u gradu je proglašeno vanredno stanje.

Policijski čas je juče, po naredbi guvernera savezne države Missouri, Jaya Nixona (Demokrat), ponovno bio na snazi, no protestanti su ga još jednom odlučili ne poštovati.

U trenutku eskalacije brzo su se raspale sve priče o Ustavom garantovanim slobodama – izvori prenose kako policija preti novinarima koji snimaju sukobe. Jednom novinaru je rečeno da će biti ubijen ako nastavi snimati.

Policija ističe kako su oko 21:15 napadnuti od strane protestanata te kako su na ulice poslali “taktičke jedinice”. Protiv demonstranata se takođe koriste i gumeni meci, dimne bombe i zvučne bombe.

Reporteri lista WSWS koji se nalaze na terenu prenose kako se među demonstrantima nalazi i veći broj dece i mladih. Novinarka Amy K. Nelson ističe kako je policija počela ispaljivati suzavac na ljude i pre početka policijskog časa koji traje od ponoći do 5 sati ujutro.

Na jednom video snimku pripadnik policije poručuje jednom novinaru s radio stanice “Argus Radio” da “odj*be odavde” te da ugasi kameru ili će biti ubijen. Inače, novinar kojem je bila upućena ova pretnja je crnac. On ističe kako je policajac uperio oružje u njega.

Tokom celog jučerašnjeg dana u Fergusonu se osećala velika napetost. Gradom patroliraju pripadnici militarizovane policije i FBI agenti koji su u velikom broju stigli u grad.

Širom radničkih četvrti grada postavljeni su policijski punktovi. Policija na punktovima zaustavlja ljude, ispituje ih i traži dokumente. Glavne gradske ulice blokirane su redom policijskih oklopnih vozila.

Američki predsednik Barack Obama poručio je kako će skratiti svoj godišnji odmor zbog sukoba u Fergusonu.

Tokom noći u Fergusonu se ponovno mogla čuti pucnjava iz vatrenog oružja. Novinar Reutersa ističe kako je čuo pucnjavu, ali nije siguran iz kog je pravca dolazila. Isti novinar ističe kako je grupa od nekoliko stotina demonstranata mirno marširala ulicom, no policija tvrdi drugačije – navodi se kako su ih napali “agresori”.

Širom SAD-a i dalje se održavaju protesti podrške demonstrantima u Fergusonu.

U razgovoru za WSWS jedan od demonstranata je istakao licemerje američkih vlasti ističući kako sada šalju tenkove protiv vlastitog naroda dok u isto vreme napadaju druge zemlje kada se tamo događa isto.

Aktuelna eskalacija sukoba u američkom gradu Ferguson izvukla je na površinu neke od najgorih aktera. Kako prenose američki mediji, pripadnici ogranka rasističke organizacije Ku Klux Klan (KKK) u saveznoj državi Missouri počeli su prikupljati novac za koji ističu kako će biti “nagrada” za policajca koji je u četvrtak ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna.

“Skupljamo novac kao nagradu za službenika koji je ubio ovog grubijana”, poručili su iz KKK-a, prenosi organizacija “Southern Poverty Law Center” (SPLC). U poruci koju šalju pripadnici KKK-a osim rasizma ističe se i antisemitizam, a policajca koji je ubio mladića nazivju herojem – “On je heroj! Treba nam više belih policajaca koji su anti-Zog (antisemitska uvreda) i koji su spremni obračunati se s crnim grubijanima koji su pod kontrolom Jevreja. Većina policajaca su kukavice i ništa nisu spremni učiniti dok se 90% međurasnog kriminala svodi na napade crnaca (i drugih nebelaca) na belce”, stoji u poruci KKK-a.

Kako prenosi organizacija SPLC, koja se bavi nadzorom govora mržnje, ističe se kako KKK nastoje iskoristiti aktuelne tenzije kako bi osigurali veći publicitet za svoju ekstremističku organizaciju. Nedavno su tako iz KKK-a, po pitanju prelaska nedokumentovane dece iz Centralne Amerike u SAD, poručili ljudima da imigrante ubijaju.

Ku Klux Klan danas srećom više nema ni približno onakav uticaj kakav je imao 20-ih godina prošlog veka kada su brojili i nekoliko miliona članova. Danas ih ima do 10,000. Mnogi, s razlogom, KKK smatraju terorističkom organizacijom i sama činjenica da još uvek deluju javno je izuzetno kontroverzna.

Situacija u Fergusonu je i dalje napeta nakon što je policija jučer proglasila policijski čas, a guverner vanredno stanje. Jedna osoba je noćas ranjena u pucnjavi. Prema poslednjim informacijama bore joj se za život. Dodatni detalji u ovom trenutku nisu poznati.