Izvor: Advance

U trenutku sve napetije Ukrajinske krize, ruski predsednik Vladimir Putin danas je održao govor u Jalti na Krimu. Ovo je jedan od njegovih retkih javnih nastupa otkako je kriza oko Ukrajine naglo pogoršala odnose između Rusije i Zapada.

U govoru je istakao kako Rusi moraju izgraditi vlastitu zemlju te kako ne smeju dopustiti da se zemlja uvuče u izolaciju, ali isto tako je poručio kako ruski narod ne sme žrtvovati svoje dostojanstvo da bi ugodio bilo kome.

“Moramo razvijati svoju zemlju mirno, dostojanstveno i učinkovito, bez da podižemo barikade prema vanjskom svetu ili da prekidamo odnose s našim partnerima, ali isto tako ne smemo dopustiti da nas bilo ko omalovažava”, poručio je ruski predsednik u Jalti pred ruskim zvaničnicima.

Pozvao je ruski narod na jedinstvo, “ali ne zbog nekog rata ili sukoba, već s ciljem stasavanja industrijske radne snage za Rusiju i rusko ime”, poručio je.

Stao je u obranu poteza ukidanja uvoza hrane iz zemalja koje su Rusiji nametnule sankcije. “Ovo nije samo odgovor. Ovo je kao prvo podrška domaćim proizvođačima i otvaranje našeg tržišta za zemlje i proizvođače koji su spremni sarađivati s Rusijom”, rekao je.

U govoru je takođe istakao kako je uz sve spoljnopolitičke teme, ruski fokus ipak usmeren na domaće teme, ciljeve i izazove pred ruskim narodom.

Na Krimu se sastao s ruskim zvaničnicima pa je bilo govora i o razvojnim projektima na poluostrvu koji se od marta nalazi u sastavu Ruske Federacije, dok Zapadne sile Krim i dalje smatraju delom ukrajinske teritorije ističući kako je njegovo pripajanje Rusiji zapravo aneksija.

Po pitanju situacije na Krimu, Putin je komentarisao: “Dosta toga treba napraviti na Krimu. Mnogo je tu problema koji se decenijama nisu rješavali. Prethodne vlasti su puno uzimale od Krima, a davale su malo ili gotovo ništa”.