Vesti

Gabor Štajnhart: Mi ne možemo više na svet gledati američkim očima

Izvor: Fakti

U slučaju Ukrajine, ceo spektar mišljenja se suzio do snajperskog nišana”… Svi su poslednjih decenija bili uvereni da je novi svetski rat nemoguć i da više neće biti ni „militarističkih misli” kakve su uoči 1914. izgovarali Maks Veber i Tomas Man koji su potom postali pacifisti. Nisu verovali, a poslednja izdanja nemačkih listova su „preplavljena” naslovima tipa „Pokažite snagu!”, „Dosta je brbljanja!”, „Sada ili nikada”…

Istorija je već potvrdila da ne daje nikakve rezultate sklonost SAD prvo ka verbalnoj, a potom i vojnoj eskalaciji konflikata, naročito ka izolovanju i demonizovanju zemalja-protivnica – ocenio je glavni urednik uticajnog nemačkog lista Handelsblatt Gabor Štajnhart.

„Iskrcavanje u Normandiji bilo je poslednja uspešna vojna operacija američke glavne komande. Sve ostalo – sve što je viđeno u Koreji, Vijetnamu, Iraku i Avganistanu – bili su neuspesi” – napisao Štajnhart.

On je približavanje snaga NATO granicama Rusije i razmišljanja unutar alijanse da se naoruža Ukrajina nazvao „neefikasnom diplomatijom zasnovanom na vojnim principima”.

Pri tom je to nazvao pokušajem da se „prođe glavom kroz zid” konflikta u Ukrajini. Precizirao je da za taj konflikt postoje „ogromna vrata” usaglašavanja interesa između Rusije i EU.

„Mi ne možemo sebi više dozvoljavati da na svet gledamo američkim očima… Događaje na Krimu i istoku Ukrajine ne treba razmatrati izvan konteksta. U slučaju Ukrajine, ceo spektar mišljenja se suzio do snajperskog nišana” – upozorio je Štajnhart.

Prema njegovoj proceni, svi su tokom poslednjih decenija bili uvereni da je novi svetski rat nemoguć i da više neće biti ni „militarističkih misli” kakve su uoči 1914. izgovarali Maks Veber i Tomas Man koji su potom postali pacifisti.

Nisu verovali, a poslednja izdanja nemačkih listova su „preplavljena” naslovima tipa „Pokažite snagu!”, „Dosta je brbljanja!”, „Sada ili nikada”…

Štajnhart ovo naziva „politikom eskalacije napetosti” koja nije imala realan cilj, a nanela je štetu interesima Nemačke.

Jednako zastrašujuće – podvukao je – zazvučale su i reči Angele Merkel da Berlin može preduzeti „oštre mere”. Takva „mentalna mobilizacija” prečesto se završavala „ratnom groznicom”, a Evropa – uveren je glavni urednik jednog od najznačajnijih listova Evrope – ne treba da ide za onima koji raspaljuju histeriju.

Evropi je, po njegovom uverenju, potrebna politika saradnje. Istorijske greške se ne smeju ponavljati.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom