Vesti

Leonid Rešetnjikov: Amerika preživljava ne samo ekonomsku, već i moralnu i intelektualnu krizu

Izvor: Fakti

Neke ruske kompanije će od sankcija sigurno postradati, ali ništa više od toga. Ne mislim da su Amerikanci toliko naivni da posebno računaju na efikasnost mera ekonomskog kažnjavanja Rusije. Za njih je najvažnije da stvore negativnu atmosferu i unutrašnju napetost u ruskom društvu

Što se tiče realnih mera protiv Rusije, sumnjam da su SAD spremne na odlučna dejstva uz primenu sile. Otuda toliko zlobe i antiputinske energije koju unose u svoja propagandistička saopštenja

Direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja – Leonid Rešetnjikov, general-potpukovnik Spoljne obaveštajne službe RF u penziji – ocenio je da se glupe izjave zvaničnog predstavnika američkog Stejt departmenta generalno odražavaju stanje u celoj administraciji Baraka Obame.

Rešetnjikov: Mislim da je ovo najslabija administracija SAD u poslednjim decenijama. To se može objasniti činjenicom da Amerika preživljava ne samo ekonomsku, već i moralnu i intelektualnu krizu. U tom kontekstu ne iznenađuje što se u administraciji američkog predsednika periodično pojavljuju takve čudne figure. Najbolje bi bilo da pronađu neki drugi posao, da na primer, prodaju kafu ili čaj, a ne da čitavom svetu govore da se naša Astrahanska oblast nalazi negde u blizini granice sa Ukrajinom. Čim se takve ličnosti pojavljuju u Stejt departmentu – to samo potvrđuje da SAD preživljavaju ozbiljnu kadrovsku krizu.

„Slobodna presa”: Danas američka diplomatija planske manevre Ministarstva odbrane RF naziva „provokacijom”, a sutradan se čitava Rusija stavlja „van zakona”? Koliko daleko američki političari mogu da odu u svojim namerama?

Rešetnjikov: SAD se samo i bave prelaskom “crvenih linija” i bez kamufliranja krše suverenitet drugih država. One vrše pritisak na Rusiju u svim mogućim pravcima. Ne smatram da moramo ozbiljno reagovati na primedbu o navodno provokativnom karakteru vojnih manevara našeg Ministarstva odbrane. To je retorika koja je usmerena na zapadno javno mnjenje koje je pripremljeno da prihvata slične gluposti ako su tobože ozbiljno izgovorene. Obamina administracija trenutno oseća nemoćnu zlobu jer ne zna šta još da preduzme prema našoj zemlji. A želi da Rusija prema Ukrajini zauzme stav koji bi bio po volji SAD.

„Slobodna presa”: Postoji li “distanca ogromnih razmera” između retorike javnog raskrinkavanja do subverzivnih dejstava prema suverenitetu Rusije?

Rešetnjikov: Dosad su sankcije bile jedina poluga za kojom su posezali da bi nam diktirali svoju volju u oblasti spoljne i odbrambene politike. Stvar je u tome što sankcije kao sredstvo pritiska željeni efekat daju tek kroz nekoliko godina. Naravno, ukoliko se ne radi o patuljastim državama tipa Linhenštajna ili San Marina.

Kao što je poznato, Kuba se nalazi pod američkim sankcijama više decenija.

Neke ruske kompanije će sigurno postradati, ali ništa više od toga. Ne mislim da su Amerikanci toliko naivni da posebno računaju na efikasnost mera ekonomskog kažnjavanja Rusije. Za njih je najvažnije da stvore negativnu atmosferu i unutrašnju napetost u ruskom društvu.

Ljudi lično ne moraju osetiti ove sankcije, ali kao što se kaže – uvek ostaje gorak ukus. Neki će reagovati na razgovore, glasine i ocene. A što se tiče realnih mera protiv Rusije, sumnjam da su SAD spremne na odlučna dejstva uz primenu sile. Otuda toliko zlobe i antiputinske energije koju unose u svoja propagandistička saopštenja.

„Slobodna presa”: Apsurdni karakter optužbi dokazuje da je politika ustupaka u odnosima sa SAD besperspektivna?

Rešetnjikov: – Teško je oponirati toj tvrdnji. Mi izvodimo vojne vežbe na udaljenosti od 800 kilometara od rusko-ukrajinske granice, a govore nam da je to bezmalo pogranična provokacija.

SAD prema Rusiju često služe poznatim stavom „Kartaginu treba razoriti”. Vladari Kartagine su pravili kompromise sa Rimom, a onda bi u rimskom Senatu govorio Katon Stariji i uvek svoj govor završavao poznatom frazom. Do čega je dovela takva politika vidimo kada posećujemo savremeni Tunis. Od drevne Kartagine ostale su samo ruine. Treba samo pokazati slabost pa da te SAD – isto kao nekada Rim – dokusure.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom