Vesti

Ko govori istinu, Gates: Amerika se povlači iz vojnih operacija u Libiji; Obama pre dva dana: Radimo nešto što nas je libijska opozicija zamolila da učinimo

Izvor: RFE

Sjedinjenje Američke Države će do subote povući svoje ratne avione iz vazdušnih operacija u Libiji, kojim sada rukovodi NATO, najavljeno je u petak iz Pentagona.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts (Gates) i šef američkog generalštaba Majk Mulen (Mike Millen) rekli su pred vojnim komitetima Predstavničkog doma i Senata da će vojno učešće SAD u Libiji biti završeno u subotu.

Njih dvojica su se takođe usprotivila ideji da SAD budu te koje će naoružavati i obučavati libijske pobunjenike u borbi protiv snaga libijskog vođe Moamera el Gadafija. Prema njihovim rečima, to bi trebalo da bude posao arpaskih i drugih zemalja.

U nekoliko ranijih izjava zvaničnika Bele kuće nije otpisivana mogućnost da SAD naoružaju pobunjenike koji su ove nedelje bili naterani u povlačenje pod udarom bolje naoružanih i bolje obučenih vojnika Gadafijevih kopnenih trupa.

“S moje tačke gledišta, ako će biti takve vrste podrške libijskoj opoziciji, za nju postoje obilje drugih izvora, koji nisu Sjedinjene Američke Države”, rekao je Robert Gejts.

Šef press službe Bele kuće Džej Karni (Jay Carney) rekao je da ne vidi protivrečnost između Gejtsove izjave i izjave predsednika SAD Baraka Obame da on “niti podržava niti isključuje” mogućnost obuke i naoružavanja pobunjenika u Libiji.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ThVQcUIcLRw

UNHCR apeluje na hitno dopremanje pomoći

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) ocenio je u petak kao dramatičnu humanitarnu situaciju u Libiji i apelovao da se hitno omogući dostavljanje pomoći ugroženima u toj zemlji zahvaćenoj sukobima.

Šef UNHCR Antonio Gutereš rekao je, tokom posete Kairu, da je iz Libije, zbog sukoba libijskih snaga i pobunjenika, oko 400.000 ljudi pobeglo u Tunis i Egipat.

“Istovremeno, veliki je broj raseljenih u samoj zemlji i onih koji su u beznadežnoj situaciji blokirani u zonama sukoba”, rekao je zvaničnik UN novinarima.

“Apsolutno je neophodno da humanitarna pomoć stigne do onih kojima je potrebna u Libiji, gde god da su”, kazao je Gutereš.

Gutereš je naveo Misratu kao primer bombardovanog grada i poprište sukoba dve strane, gde bolnice ne mogu da zbrinu sve ranjene, gde je stanovništvo ‘očajno’, a humanitarna pomoć hitno potrebna.

Jedan brod s humanitarnom pomoći stigao je u četvrtak u Misratu. Brod sa 150 tona medicinske opreme i namirnica, poslale su nevladine grupe Medeor iz Nemačke i SOS iz Malte, uz saradnju Libijaca u egzilu.

httpv://www.youtube.com/watch?v=i7Q_puKi7eE

Novi kontakti Libije i Zapada

Libija je u London poslala Muhameda Ismaila, višeg saradnika jednog od sinova Moamera Gadafija Saifa al Islama, radi razgovora sa britanskim zvaničnicima.

Britanski dnevnik “Gardijan” piše, pozivajući se na neimenovane izvore iz britanske vlade, da je Ismail u proteklih nekoliko dana posetio London i to je jedan od brojnih kontakata između Libije i Zapada u protekle dve sedmice.

Portparol Forin ofisa nije potvrdio ali ni negirao novinski izvještaj.

“Ne želimo da komentarišemo naše kontakte sa libijskim zvaničnicima. Svakom kontaktu, koji smo imali, jasno smo izneli stav da Gadafi mora da ode sa vlasti”, rekao je portparol.

U četvrtak je šef libijske diplomatije Musa Kusa, koji je jedan od najbližih Gadafijevih saradnika, prebegao u London.

Katarska televizijska stanica “Al džazira” javila je da je “određeni broj višerangiranih ličnosti” iz Gadafijevog okruženja otišao iz Libije u Tunis.

Vezana vest:
Obama u obraćanju naciji 29.03.2011: Radimo nešto što nas je libijska opozicija zamolila da učinimo.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom